Home » D:News » Ciocolata amăruie stimulează muşchii corpului în acelaşi fel ca exerciţiile aerobice

Ciocolata amăruie stimulează muşchii corpului în acelaşi fel ca exerciţiile aerobice

Ciocolata amăruie stimulează muşchii corpului în acelaşi fel ca exerciţiile aerobice
Publicat: 15.09.2011
O echipă de cercetători americani a descoperit că porţiile mici de ciocolată neagră au efecte pozitive asupra stării de sănătate similare celor produse de activitatea fizică.

Oamenii de ştiinţă s-au concentrat asupra mitocondriilor, „uzinele energetice” ale celulelor, ce poartă acest supranume pentru rolul esenţial pe care îl au în producerea energiei. Aceştia au descoperit că un compus existent în ciocolată, epicatechina, provoacă aceeaşi reacţie musculară ca activitatea fizică intensă.

Mitocondriile produc energia folosită de celulele corpului. Atunci când în celule există mai multe mitocondrii se produce mai multă energie, ceea ce permite efectuarea mai multor sarcini de către celule. Este cunoscut faptul că exerciţiile fizice aerobice precum alergatul sau mersul cu bicicleta conduc la creşterea numărului de mitocondrii din celulele aflate în muşchi. Studiul nostru arată că epicatechina provoacă un efect similar, mai ales în celulele aflate în ţesuturile musculare şi în cele ale inimii„, a declarat conducătorul studiului, Dr. Moh Malek de la Universitatea Wayne State din Detroit.

Cercetarea a fost efectuată pe şoareci de vârstă mijlocie. Aceştia au fost împărţiţi în 3 grupuri. Şoarecii din primul grup au fost hrăniţi de 2 ori pe zi cu un tip special de epicatechină, găsit în planta de cacao, timp de 15 zile. Animalele din cel de-al doilea grup au avut aceeaşi dietă, suplimentată cu 30 de minute de activitate fizică zilnică efectuată pe o bandă de alergare. Şoarecii din cel de-al treilea grup au efectuat doar sesiunile de alergare, fără a fi hrăniţi cu epicatechină.

Şoarecii care nu au efectuat sesiuni de alergare, dar au fost hrăniţi cu epicatechină, au prezentat o performanţă musculară mai bună decât cei din cel de-al treilea grup, obosind mai greu decât aceştia. De asemenea, cercetătorii au descoperit că şoarecii care au combinat sesiunile de activitate fizică cu epicatechina au avut rezultate cu 50% mai bune.

În urma acestui studiu, cercetătorii susţin că epicatechina, combinată cu activitatea fizică, ar putea constitui o soluţie pentru încetinirea îmbătrinirii musculare.

„Numărul mitocondriilor din muşchii scheletali scade pe măsură ce îmbătrânim, iar acest lucru reduce atât energia din muşchi, cât şi rezistenţa acestora. Deoarece epicatechina conduce la creşterea numărului de mitocondrii, aceasta ar putea fi folosită pentru combaterea efectelor îmbătrânirii”, a afirmat Dr. Malek.

Cercetătorii intenţionează să continue studiile şi pe subiecţi umani, sperând să observe acelaşi efect în rândul acestora.

Surse: The Telegraph şi TopNews

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase