Home » Istorie » Istoria neştiută a imperiilor Africane. Unul dintre ele a fost Cartagina, polul comerţului pentru 500 de ani

Istoria neştiută a imperiilor Africane. Unul dintre ele a fost Cartagina, polul comerţului pentru 500 de ani

Publicat: 22.01.2017
Pe primul plan în istoria primelor civilizaţii africane este deseori prezentat Egiptul antic, dar continentul a găzduit şi alte imperii puternice.

De la vechiul Sudan şi medievalul Zimbabwe, History prezintă şapte regate africane care s-au făcut remarcate în istorie.

Regatul lui Kush

Sursa: Wikipedia

În nordul Egiptului se afla regatul lui Kush, care a repezentat o putere regională timp de sute de ani. Străvechiul imperiu Nubian a ajuns pe culmile gloriei în al II-lea mileniu î.Hr. pe când se întindea pe o zonă vastă a fluviului Nil, cunoscută astăzi ca Sudan. Aproape toate informaţiile despre Kush provin din surse egiptene, care indică faptul că regatul era un centru economic unde se comercializau fildeş, parfumuri, fier şi în special aur. 

Regatul era văzut de Egipt ca un partener comercial şi militar, în timpul celei de-a 25-a dinastii controlând şi Egiptul.  Localnicii venereau zei asemănători cu cei ai Egiptenilor, îşi mumificau morţii şi şi-au construit propriile tipuri de piramide. În zona în care s-a aflat capitala regatului astăzi se află peste 200 de piramide. 

Tărâmul Punt

Sursa: Wikipedia

Datele istorice ale regatului îl plasează în jurul anului 2500 î.Hr. când tărâmul este menţionat în arhivele egiptenilor cunoscute ca ,,Tărâmul Zeilor”. Egiptenii trimiteau deseori către Punt caravane şi flote în misiuni de comerţ, cele mai multe având loc în anul XV î.Hr. în timpul reginei Hatshepsut.

Locul în care s-a aflat regatul este încă dezbătut de către savanţi, unii afirmând că Punt a fost localizat în Peninsula Arabică sau în Levant.  Însă mulţi consideră că ar fi fost amplasată pe coasta Mării Roşii a estului Africii. În 2010, o echipă de cercetători au încercat să analizeze un babuin mumificat pe care conducătorii zonei l-ar fi oferit în dar faraonilor din Egipt. Deşi rezultatele au arătat că animalul se regăseşte în zone din Etiopia sau Eritreea de astăzi, Tărâmul Punt nu are încă o locaţie exactă. 

Cartagina

Sursa: Wikipedia

Binecunoscut ca fiind un rival al Romei în timpul războaielor punice, Cartagina a fost punctul central al comerţului din zona Africii de Nord, care a înflorit timp de 500 de ani. Oraşul a luat naştere în secolul VIII sau IX î.Hr. în timp ce fenicienii s-au stabilit în zona cunoscută astăzi ca Tunisia, în timp devenind un imperiu care domina comerţul cu textile, aur, argint şi cupru. Cartagina s-a extins în timp către Spania şi părţi ale Mediteranei, fapt ce a stârnit ura Republicii Romane. La începutul anului 264 î.Hr., marile puteri ale vremii s-au confruntat în timpul celor trei războaie punice care au dus la distrugerea totală a Cartaginei. 

Regatul  Aksum

Sursa: Wikipedia

În timpul aceleiaşi perioade în care Imperiul Roman a înflorit, regatul Aksum a deţinut părţi din ceea ce este cunoscut astăzi ca Eritreea şi părţi din nordul Etiopiei. Sunt cunoscute foarte puţine detalii despre originile regatului Aksum, însă între secolul II şi III d.Hr. principalul comerţ era cu aur şi fildeş. Aksum a devenit unul dintre primele imperii care a adoptat creştinismul, ceea ce a condus la o alianţă politică şi militară cu Imperiul Bizantin. Declinul imperiului a început în jurul secolelor VII şi VIII, dar religia lor încă există sub forma Bisericii Ortodoxe a Etiopiei. 

Imperiul Mali

Sursa: Wikipedia

Fondarea imperiului Mali  a început în anul 1200, când un conducător numit Sundiata Keita a condus o revoltă împotriva regelui Sosso. Sub domnia lui Keita şi a sucesorilor săi imperiul s-a extins către o porţiune mare a vestului Africii.  Imperiul Mali s-a dezintegrat în secolul XVI, dar în momentele de glorie era cunoscut ca ,,bijuteria continetului African”. 

Imperiul Songhai

Sursa: Wikipedia

Puţine oraşe din istoria Africii pot fi comparate cu imperiul Songhai. Format în secolul XV, regatul din vestul Africii era mult mai mare decât Europa Vestică. Imperiul s-a bucurat de o perioadă de prosperitate mulţumită politicilor privind comerţul şi a unui sistem birocratic care a separat proprietăţile sale în diferite provincii fiecare condusă de către un guvernator. A atins punctul culminant în secolul XVI sub conducerea regelui Muhammad I-ul Askia, care a cucerit noi tărâmuri. 

Marele Zimbabwe

Sursa: Wikipedia

Unul dintre cele mai impresionante monumente din Africa Subsahariană este Marele Zimbabwe, în care se află o colecţie impresionantă de turnuri din piatră şi ziduri de apărare. Citadela din piatră a fost pentru mult timp subiectul miturilor şi al legendelor. Acum, istoricii ştiu că în trecut aceasta a fost capitala imperiului indigen aflat în regiune între secolele XIII şi XV. Deşi sunt cunoscute puţine detalii despre regat, rămăşiţele din artefactele descoperite, precum ceramica chinezească, sticla arabă şi textilele europene indică faptul că în anumite vremuri a fost un centru comercial. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase