Home » Istorie » Caz rar şi înfricoşător: arheologii au descoperit o naştere post-mortem într-un mormânt

Caz rar şi înfricoşător: arheologii au descoperit o naştere post-mortem într-un mormânt

Caz rar şi înfricoşător: arheologii au descoperit o naştere post-mortem într-un mormânt
Publicat: 03.04.2017
Un mormânt din secolul al XIV-lea prezintă un caz rar de ''naştere în coşciug'' (coffin birth), unde fetusul unei femei decedate însărcinate este expulzat în mormânt.

Evenimentul mai este cunoscut şi sub numele de extrudare fetală postmortem. Rezultă în urma presiunii gazelor din interiorul cadavrului în descompunere, informează Seeker.

Deneb Cesana, unul dintre cercetătorii de la Universitatea din Geneva, a precizat că „în acest caz avem o expulziune parţială a unui făt de 38-40 de săptămâni, care a fost găsit în tractul genital”.

Rămăşiţele au fost recuperate în 2006, dar abia recent analizate. În acest mormânt se mai găsesc şi două cadavre, unul de 12 ani şi altul de 3 ani.

Lucrarea acesta a apărut în publicaţia Anthropological Science. Mormântul a fost găsit în cimitirul hostelului San Nicolao di Pietra Colice, care este localizat la aproximativ 72 de kilometri de Geneva, în regiunea Liguria. Hostelul, care include şi o biserică, este situat în Apeninii de Nord şi era folosit ca popas pentru pelerinii şi călătorii care se îndreptau spre Roma. Totuşi, este puţin probabil ca femeia să fi dorit să ajungă în capitala Italiei, având în vedere condiţia în care se afla.

Condiţie descoperită de cercetători, care au observat că trei dintre cei 4 indivizi, fătul, femeia şi copilul de 12 ani prezentau urme de Yersinia Pestis, bacteria care duce la apariţia ciumei bubonice. Există o sincronizare a vârstei mormântului cu perioada apariţiei celei mai mari epidemii de ciumă din Europa, care a început în 1348.

Raffaella Bianucci, bioantropolog la Universitatea Warwick din Anglia, precizează că „este prima dovadă a existenţei bacteriei Y. pestis în Liguria secolului al XIV-lea”.

Deocamdată, nu au fost efectuate teste ADN pentru a vedea exact sexul copiilor şi relaţia lor cu femeia, iar „în acest moment putem spune doar că scheletul acestei femei firave ne oferă un nou caz de naştere în coşciug”, precizează cercetătoarea.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un mormânt misterios a fost descoperit în Grecia. ”Nu ştim dacă este îngropat în interiorul lui” – VIDEO

Descoperire impresionantă într-un mormânt din Franţa: O femeie a fost găsită îngropată cu inima soţului ei la câteva secole de la moartea sa

După 500 de ani, mormântul lui Iisus a fost deschis din nou. ”Am fost uimiţi ce am găsit sub plăcile de marmură” – VIDEO

Adevărul despre Moartea Neagră. Cum s-a răspândit de fapt cea mai devastatoare pandemie din istoria omenirii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase