Home » Istorie » Experţii au descoperit încă o controversă legată de Cina cea de Taină. Întrebarea căreia acum încearcă să-i găsească răspuns

Experţii au descoperit încă o controversă legată de Cina cea de Taină. Întrebarea căreia acum încearcă să-i găsească răspuns

Experţii au descoperit încă o controversă legată de Cina cea de Taină. Întrebarea căreia acum încearcă să-i găsească răspuns
Publicat: 23.04.2017
Biblia oferă un răspuns destul de detaliat la întrebarea „Când va învia Iisus Hristos şi ce se va întâmpla atunci?”. Dar, aşa cum observă creştinii, privind Cina cea de Taină şi tradiţiile de sărbătorile pascale, apare o altă întrebare: ce fel de vin a băut atunci Iisus?
Pentru a răspunde la această nelămurire, cheia stă în localizarea din punct de vedere temporal şi spaţial a locului în care Iisus Hristos a luat ultima masă cu discipolii săi înainte de a fi crucificat, scrie Gândul.
Iar trei dintre cele patru referiri la viaţa lui Iisus din Biblie sugerează că aceasta a avut loc în ultima joi de dinainte de Înviere, a spus părintele Daniel Kendall, profesor la Universitatea de Teologie şi Scriptură din San Francisco pentru Vivino, citat de The Independent. 
 
„Spre deosebire de Ioan Botezătorul, Iisus bea vin, pentru că era şi este una dintre cele mai importante sărbători ale evreilor, iar vinul ar fi făcut parte din ritualul festiv”, a mai explicat acesta. Chiar dacă soiurile de struguri probabil că nu erau numite şi identificate la fel ca acum, vinul face parte din cultura Orientului Mijlociu încă din anul 4.000 î.Hr. 
 
Descoperirile arheologice sugerează că în perioada în care a avut loc Cina cea de Taină, populare erau vinurile bogate şi foarte concentrate, a declarat şi Patrick McGovern, profesor de antropologie la Universitatea din Pennsylvania. Mai exact, aproape de Ierusalim, acolo unde se spune că a avut loc Cina cea de Taină, arheologii au descoperit un borcan inscripţionat cu textul „vin făcut din stafide negre”. Acest lucru înseamnă că producătorii de vin din acea perioadă ar fi folosit struguri uscaţi la soare pentru a crea băuturi dulci şi dense. Tot în regiune au fost găsite din borcane inscripţionate cu „vin afumat” şi „vin foarte negru”. 
 
Condimentele şi fructele erau folosite pentru a da savoare acestor vinuri, iar stafidele erau adăugate pentru a le păstra prospeţimea cât mai mult timp. Aşa că vinul băut la Cina cea de Taină ar putea fi foarte asemănător cu vinul fiert pe care noi obişnuim să-l consumăm în perioada sărbătorilor de iarnă. 
 
Chiar dacă nu e clar ce vin a băut Iisus la ultima cină cu apostolii săi, dr. McGovern face şi o glumă: „Dacă cineva găseşte Sfântul Graal şi mi-l trimite la laborator, atunci îl pot analiza şi vă spun şi vouă”. 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase