Home » Istorie » Eugene Shoemaker, singurul om ”înmormântat” pe Lună

Eugene Shoemaker, singurul om ”înmormântat” pe Lună

Eugene Shoemaker, singurul om ”înmormântat”  pe Lună
Publicat: 29.12.2017
Până în prezent, mai multe persoane au păşit pe Lună, însă există un singur om care a decedat şi a fost îngropat pe satelitul natural al Pământului.

Până în prezent, cercetătorul Eugene Shoemaker este singura persoană ale cărei rămăşiţe au fost trimise pe Lună. Conform Atlas Obscura, numele cercetătorului a devenit cunoscut după ce o cometă (Shoemaker-Levy) ce s-a ciocnit de suprafaţa lui Jupiter în 1994 a primit denumirea sa. 

Cometa pe care Shoemaker a descoperit-o alături de soţia sa Carolyn şi David Levy este uimitoare deoarece a fost pentru prima oară când omenirea a putut fi martoră a unei coliziuni planetare. Shoemaker s-a bucurat de o carieră interesantă, combinând cunoştinţele sale din geologie cu cele în astronomie. El a studiat mai multe cratere de pe Pământ, iar la începutul anului 1960 a fondat Programul de Cercetare Arheologică din SUA. Shoemaker şi-a folosit cunoştinţele pentru a-i pregăti pe astronauţii din cadrul misiunilor Apollo

Viaţa sa fascinantă s-a sfârşit pe 18 iulie 1997, când a murit într-un accident de maşină. Însă chiar şi mort, călătoria sa nu s-a încheiat. O colegă apropiată a lui Shoemaker, Carolyn Porco, a decis să trimită rămăşiţele cercetătorului, care şi-a dorit toată viaţa să devină astronaut, către Lună. Ideea a fost apreciată şi de către NASA, care a luat legătura cu Celestis, o companie care transporta cu succes rămăşiţele decedaţilor în spaţiu.

Pe 6 ianuarie 1998, Lunar Prospector, deţinut de NASA, se lansa către polul sud al Lunii, la bordul său fiind depozitată o parte din cenuşa lui Shoemaker. Cenuşa a fost amplasată într-o capsulă de policarbon furnizată de Celestis pe care erau inscripţionat numele cercetătorului, data la care s-a născut şi cea la care a decedat, o imagine cu craterul din Arizona unde a antrenat astronauţii din misiunea Apollo şi un citat din Romeo şi Julieta. Pe 31 iulie 1999, misiunea s-a încheiat atunci când NASA a prăbuşit, intenţionat, nava pe suprafaţa Lunii. Astfel, Shoemaker a devenit primul om ”îngropat” pe Lună. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase