Home » Istorie » Îngrijirea dinţilor la cai datează de peste trei milenii, cel puţin la mongoli

Îngrijirea dinţilor la cai datează de peste trei milenii, cel puţin la mongoli

Îngrijirea dinţilor la cai datează de peste trei milenii, cel puţin la mongoli
Publicat: 08.07.2018
Mongolii încercau să scoată dinţii cu probleme ai cailor acum 3.200 de ani, fiind cea mai veche înregistrare a unei asemenea practici din istoria întregii lumi.

Studiul a fost condus de arheologul William Taylor şi colegii săi de la Max Planck Institute for the Science of Human History din Jena, Germania. Aceste extrageri au dus la proceduri mai complexe de extragere a premolarilor la caii tineri. Aceste practici coincid cu apariţia dinţilor de metal care a făcut mai uşor pentru călăreţii mongoli să controleze caii, scrie Science News.

Au urmat apoi călătoriile pe distanţă mare şi războiul pe cai purtat cu civilizaţiile sedentare din Asia, conform precizărilor savanţilor din lucrarea publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Stomatologia veterinară a fost esenţială în emergenţa războiului purtat pe cai în stepele eurasiatice, permiţând oamenilor să folosească dinţi de metal pentru a evita complicaţiile de sănătate şi comportament ale cailor”, a precizat Taylor.

Grupul de cercetători a identificat semne microscopice de tăiere a dinţilor frontali la doi din zece cai mongoli din Era Bronzului, de acum 3.200-2.900 de ani. Dinţii par să fi crescut la unghiuri ciudate care ar fi împiedicat animalele să mănânce corespunzător.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Povestea cailor huţuli: singura rasă de cai autentic românească

Sclavia sexuală şi alte secrete întunecate ale Imperiului Mongol

Pe Pământ nu mai există cai sălbatici

Cai de dimensiunea unei pisici cutreierau America acum 56 de milioane de ani

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase