Cele mai vechi arme descoperite din America de Nord rescriu istoria primilor oameni de pe continent

29 10. 2018, 08:22
Michael Waters, profesor de antropologie şi director al Center for the Study of the First Americans de la Texas A&M, şi colegii săi de la Baylor University şi University of Texas au descris noua descoperire în ultimul număr al revistei Science Advances.
 
Echipa a găsit numeroase arme – de circa 7-10 centimetri – în timpul săpăturilor la situl Debra L. Friedkin, numit după familia care a deţinut terenul aflat la 65 de kilometri nord-vest de Austin din centrul statului american Texas. Situl a fost studiat de arheologi timp de 12 ani, scrie Phys.
 
Datarea vârfurilor de suliţe realizate din silex şi alte unelte descoperite sub mai mulţi metri de sediment a scos la iveală că au o vârstă de 15.500 de ani, fiind dinaintea culturii Clovis, care, timp de mai multe decenii, s-a crezut că este primul popor care a ajuns în Americi.
 
„Nu este nicio îndoială că aceste arme au fost folosite pentru vânat”, a precizat Waters. „Descoperirea este semnificativă pentru că aproape toate siturile pre-Clovis au unelte din piatră, dar până acum, vârfuri de suliţe nu au fost descoperite”, a adăugat arheologul.
 
Clovis este şi numele dat pentru uneltele realizate de poporul de acum circa 13.000 de ani. Poporul Clovis a inventat „vârful Clovis”, o armă de forma unei suliţe realizată din piatră care se găseşte în Texas şi în alte regiuni din SUA şi din nordul Mexicului; iar armele au fost realizate pentru vânătoare de animale – inclusiv mamuţi şi mastodonţi.
 
„Descoperirile extind cunoaşterea cu privire la primii oameni care au explorat şi care s-au stabilit în America de Nord. Colonizarea Americilor din timpul sfârşitului ultimei Ere Glaciare a fost un proces complex, iar această complexitate se vede în înregistrările genetice. Acum începem să vedem complexitatea în descoperirile arheologice”, a conchis Waters.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
Istoria timpurie a Americii va fi rescrisă: primii oameni au ajuns pe continent mult mai devreme decât s-a crezut 
 
Când au ajuns caii în America de Nord?
 
Un nou studiu arată că oamenii au ajuns pe continentul american mai devreme decât se ştia anterior
 
O descoperire recentă aruncă o nouă lumină asupra primilor americani şi poate fi un element esenţial în înţelegerea istoriei migraţiei pe acest continent