Home » Istorie » Teodor Gheorghe Negoiţă, primul explorator român care a ajuns la Polul Nord – 100 de ani în 100 de momente

Teodor Gheorghe Negoiţă, primul explorator român care a ajuns la Polul Nord – 100 de ani în 100 de momente

Publicat: 07.11.2018
În 1995, exploratorul Teodor Gheorghe Negoiţă a fost primul român care a atins Polul Nord, conducând şi prima staţie românească permanentă de cercetare şi explorare din Antarctica (Staţia Law-Racoviţă).
Născut la 27 septembrie 1947 în Sascut (Bacău), Teodor Negoiţă a studiat de mic istoricul expediţiilor în zonele dificile de pe glob.
 
Mai târziu a devenit inginer chimist, fiind însă pasionat de etnologie, pădurile ecuatoriale, Amazonia sau Noua Guinee. A învăţat de unul singur tehnica speologiei alpine, iar în 1987 a elaborat primul program românesc de cercetări polare, care a fost însă recunoscut şi aprobat abia după 1990. Parte a acestui program a organizat mai multe expediţii româneşti, în zonele îngheţate aflate în apropiere de Polul Nord: Groenlanda, nordul extrem al Canadei sau în arhipelagul Spitsbergen (Svalbard).
 
În 1994 a înfiinţat Institutul Român de Cercetări Polare, o instituţie privată ce avea scopul de a aduna laolaltă oamenii de ştiinţă din diferitele domenii pasionaţi de cercetările polare. Fondurile pentru cercetare au provenit din sponsorizări, granturi guvernamentale sau fonduri europene. 
 
În anul următor a înfiinţat şi condus Fundaţia Antarctică Română, cu scopul de a strânge finanţări pentru expediţiile ulterioare. 
 
În 21 aprilie 1995, Teodor Negoiţă a devenit primul român care a atins Polul Nord (pe schiuri), în cadrul unei expediţii ruse de cercetare. Pentru această expediţie s-a pregătit timp de un an, trăgând după sine sănii cu o greutate de 50 – 100 de kilograme la temperaturi extreme.
 
În ianuarie 2006, Teodor Gheorghe Negoiţă a inaugurat prima staţie românească permanentă de cercetare şi explorare din Antarctica, intitulată Staţia Law-Racoviţă. Începând cu decembrie 2006, în Staţia Law-Racoviţă, aflată pe coasta de est a Antarcticii, sub conducerea acestuia a lucrat prima echipă de cercetători români care au efectuat cercetări de bioprospectare, ecologice, de prognoză a vremii, de măsurare a activităţilor seismice şi geomagnetice şi de culegere a datelor privind interferenţele în radiocomunicaţii.
 
Teodor Negoiţă a participat la 13 expediţii polare, din care opt au fost organizate şi conduse de el. Experienţa dobândită s-a materializat în publicarea a peste 28 de lucrări ştiinţifice în domeniul cercetărilor polare.
 
Decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer, exploratorul Teodor Gheorghe Negoiţă a murit la data de 23 martie 2011, la vârsta de 63 de ani.
 
Cele mai importante, sugestive, tragice sau fericite momente. Toate sunt cuprinse de agenţia MEDIAFAX în Campania „100 de ani în 100 de momente”, care vă oferă câte un eveniment al fiecărui an din ultimul centenar.

 

 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase