Home » Istorie » Astrolabul lui Vasco da Gama, obiectul unic în lume găsit într-o epavă din Oceanul Indian, a intrat în Cartea Recordurilor

Astrolabul lui Vasco da Gama, obiectul unic în lume găsit într-o epavă din Oceanul Indian, a intrat în Cartea Recordurilor

Astrolabul lui Vasco da Gama, obiectul unic în lume găsit într-o epavă din Oceanul Indian, a intrat în Cartea Recordurilor
Publicat: 25.03.2019
Cartea Recordurilor Guiness a confirmat în mod independent că un astrolab descoperit într-o epavă a unei corăbii portugheze numite Esmeralda, care făcea parte din al doilea voiaj al lui Vasco da Gama în India (1502-1503), este cel mai vechi din lume. De asemenea, au confirmat că un clopot al navei (datând din 1498), recuperat din acelaşi sit, este de asemenea cel mai vechi din lume.

Procesul ştiinţific este descris într-o lucrare publicată pe 18 martie în International Journal of Nautical Archaeology de savanţii Jason Warnett and Mark Williams de la Universitatea Warwick, Marea Britanie.

Epava a fost găsită pe coasta unei insule a Omanului şi face parte dintr-o misiune arheologică ce a dus la descoperirea a peste 2.800 de obiecte, potrivit The History Blog.

Astrolabul Sodré, care a ajuns în cartea recordurilor, a fost realizat între 1496 şi 1501, fiind diferit faţă de alte obiecte cu aceeaşi funcţie. acestea erau folosite pentru navigarea pe mare de către primii exploratori, în special de portughezi şi spanioli.

Sunt considerate cele mai rare şi importante artefacte de pe epavele vechi, existând doar 104 de exemple în toată lumea, relatează Science Daily.

Au fost folosite prima dată într-un voiaj al portughezilor pe coasta vestică a Africii în 1481. Astfel, astrolaburile au la bază navigaţia din timpul celor mai importante voiaje de la sfârşitul secolului al XV-lea, inclusiv cele conduse de Bartolomeu Dias, Cristofor Columb şi Vasco da Gama.

Acesta este singurul astrolab de tipul unui disc solid care are o provenienţă verificabilă şi este singurul specimen decorat cu un simbol naţional: stema Portugaliei.

Fiind chiar la începutul apariţiei acestor instrumente, astrolabul umple un gol cronologic în dezvoltarea acestor instrumente reprezentative şi se crede că este un instrument de tranziţie între astrolabul planisferic clasic şi tipul de astrolab în formă de roată deschisă, care a intrat în uz undeva în jurul anului 1517.

Discul subţire cu un diametru de 175 mm, cu o greutate de 344 de grame, a fost analizat de echipa de cercetători britanici, creând, cu ajutorul laserelor, un model 3D al artefactului.

„Folosind tehnologie de scanare 3D, am putut confirma identitatea primului astrolab. De aici, istoricii şi savanţii pot determina mai multe despre istoria şi modul în care corăbiile navigau”, a precizat Mark Williams, unul dintre autorii studiului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Astrolabul, strămoşul smartphone-ului de astăzi

Ceasul astronomic din Praga a fost oprit pentru şase luni pentru restauraţii menite ”să-l salveze pentru generaţiile viitoare”

Cel mai vechi astrolab, instrument de navigat pe care îl foloseau marinarii în trecut, a fost descoperit în Oceanul Indian. ”Este un mare privilegiu să găsesc ceva atât de rar şi cu o asemenea importanţă istorică”

Noi descoperiri uimitoare realizate pe epava Antikythera care a găzduit misteriosul computer care încă îi intrigă pe cercetători

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase