Home » Istorie » Comori rare antice care poartă nume biblice au fost descoperite în Ierusalim

Comori rare antice care poartă nume biblice au fost descoperite în Ierusalim

Publicat: 05.04.2019
Arheologii din Israel au descoperit două ştampile vechi de circa 2.600 de ani care poartă nume biblice printre ruinele unei clădiri distruse de babilonieni.

Descoperirile uimitoare datează din perioada Primului Templu în Oraşul lui David din Ierusalim. Artefactele au fost descoperite în rămăşiţele unei clădiri distruse în secolul al VI-lea î.e.n., probabil în timpul distrugerii Ierusalimului de către babilonieni în anul 586 î.e.n., scrie Fox News.

Au fost găsite cioburi de vase în clădire, indicând că cele două au supravieţuit unui foc major. Ambele artefacte au scris ebraic antic.

În vremurile antice, o ştampilă reală sau „bulla”, era folosită pentru a legaliza documente.

Credit: Eliyahu Yanai, City of David

Ştampila de doar un centimetru în diametru (imaginea de mai sus) a fost datată undeva în mijlocul secolului al VII-lea î.e.n. sau începutul secolului al VI-lea î.e.n. Pe aceasta scrie „aparţine lui Netan-Melec, servitorul regelui”. În Vechiul Testament, Netan-Melec este descris ca oficial la curtea regelui Iosia. Sigiliul este prima dovadă arheologică a numelui biblic.

O altă ştampilă similară, tot de un centimetru (imaginea de jos), realizată din agat, a fost descoperită în ruine. Aceasta este inscripţionată cu „aparţine lui Ikar, fiul lui Matanyahu”. De asemenea, numele de Matanyahu apare în Biblie şi pe alte ştampile şi sigilii, dar numele „Ikar” nu a mai fost văzut până acum.

Credit: Eliyahu Yanai, City of David

„Aceste artefacte sunt dovada unui sistem de administraţie foarte dezvoltat în Regatul Iudeii şi adaugă informaţie considerabilă la înţelegerea noastră a statutului economic al Ierusalimului şi în sistemul administrativ în perioada Primului Templu, dar şi informaţii personale cu privire la cei mai apropiaţi oficiali şi administratori ai regelui care trăiau şi locuiau în oraş”, a precizat Yuval Gadot de la Universitatea din Tel Aviv, supervizorul misiunii de excavare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum a fost vândut în Israel Chivotul Sfânt dispărut de la Sinagoga din Siret

Colecţia de manuscrise de la Marea Moartă din Israel poate fi îmbogăţită datorită descoperirii unor noi peşteri

O mască din piatră, veche de 9.000 de ani, a fost descoperită de arheologii din Israel

A fost descoperită cea mai veche inscripţie care include numele Ierusalim

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase