Home » Istorie » O aşezare veche de 2.000 de ani descoperită în Israel aruncă o nouă lumină asupra modului în care rebelii evrei luptau împotriva romanilor

O aşezare veche de 2.000 de ani descoperită în Israel aruncă o nouă lumină asupra modului în care rebelii evrei luptau împotriva romanilor

Publicat: 07.04.2019
Arheologii din Israel au descoperit rămăşiţele unei aşezări antice în deşertul Negev care are are tuneluri folosite de rebelii evrei folosite împotriva romanilor.

Reţeaua subterană era folosită de rebeli într-o perioadă tulbure din istoria regiunii, potrivit arheologilor de la Autoritatea Antichităţilor din Israel şi de la Universitatea Ben-Gurion.

Experţii au datat situl din Beerşeba între primul secol e.n. şi revolta Bark Kokhba din anul 135 e.n. De asemenea, arheologii au descoperit şi semnele unui fac care s-a extins în aşezare, probabil asociat cu prima revoltă din anul 70 e.n., scrie Fox News.

Alte descoperiri includ rămăşiţele unui turn de veghe, gropi de gunoi, brutării, monede din timpul regimului roman, o baie ritualică iudaică, vase din calcar folosite pentru puritate rituală şi o parte dintr-o lampă de ulei ce lustra o menoră cu 9 braţe.

Credit: Autoritatea de Antichităţi a Israelului/Anat Rasiuk

„Este probabil una dintre primele ilustrări artistice ale unei menore cu 9 braţe descoperite până acum”, au precizat Peter Fabian de la Universitatea Ben-Gurion şi Daniel Varga de la Autoritatea de Antichităţi a Israelului. „Este interesant de notat că dintre cele puţine lămpi găsite care ilustrează o menoră, niciuna nu este cu 7 braţe. Acest lucru era în concordanţă cu Talmudul Babilonian care spunea că doar menora din Templu trebuie să aibă şapte braţe, deci lămpile folosite în alte contexte trebuie să aibă 8-11 braţe”, au adăugat aceştia.

Misiunea arheologică din Beerşeba se desfăşoară înaintea unei construiri a unui nou cartier rezidenţial.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Comori rare antice care poartă nume biblice au fost descoperite în Ierusalim

Erdogan doreşte ca Biserica Sfânta Sofia din Istanbul să fie redenumită moschee

Documente inedite semnate de Albert Einstein, făcute publice după peste 70 de ani

Cea mai lungă peşteră de sare din lume, descoperită în apropiere de locul unui eveniment menţionat în Biblie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase