Home » Istorie » Expoziţia ”Oameni din Bucureşti. Oraşul şi chipul nostru”, la Palatul Suţu

Expoziţia ”Oameni din Bucureşti. Oraşul şi chipul nostru”, la Palatul Suţu

Publicat: 26.06.2019
Expoziţia ”Oameni din Bucureşti. Oraşul şi chipul nostru”, la Palatul Suţu
Muzeul Municipiului Bucureşti deschide joi, ora 18.00, la expoziţia tematică „Oameni din Bucureşti. Oraşul şi chipul nostru”, la Palatul Suţu (Bd. I.C. Brătianu nr. 2), vizitatorii fiind invitaţi să se fotografieze în spaţiul muzeului.

Noua expoziţie oferă imagini-portret ale unor bucureşteni care au trăit în acest oraş din secolul al XVIII-lea până în prezent, cu ajutorul patrimoniului deţinut de Muzeul Municipiului Bucureşti, dar şi cu ajutorul oferit de comunitate. Întreaga varietate de obiecte care păstrează memoria unui portret – fresce, tablouri, fotografii, litografii, numismatică, paranumismatică – este pusă în valoare şi prezentată publicului. Vizitatorii vor remarca felul în care, în interiorul generaţiilor, s-au creat vase comunicante, de trăsături sufleteşti şi implicit de fizionomie, specifice unor profesii cu un câmp divers de activitate: militari, negustori-investitori, medici, avocaţi, pedagogi, precizează realizatorii expoziţiei într-un comunicat de presă.

„Fiecare suntem, în cele din urmă, un muzeu, pe de o parte cu expresia de azi, care nu este aceiaşi cu cea de ieri şi nici cu cea de mâine, nici măcar cu cea de peste o oră, dar şi cu tot ce am stocat în memorie: momente, evenimente, oameni întâlniţi, etc. (totul selecţionat după criterii mai presus de noi), cu care ne face plăcere să ne reîntâlnim, să le evocăm, să le retrăim, sau să le ascundem bine, dar, din motive greu de explicat, să le păstrăm cu noi”, arată Adrian Majuru, istoric, antropolog, director al Muzeului Municipiului Bucureşti.

Vizitatorii sunt invitaţi să completeze panoplia acestei poveşti despre oamenii oraşului, fotografiindu-se în spaţiul expoziţional, astfel încât şi memoria lor ”să fie păstrată în memoria celor care ne vor căuta peste trecerea anilor”, notează prezentarea evenimentului.

”Un chip, întreaga înfăţişare memorează, de-a lungul timpului, mai mult sau mai puţin discret, anume trăsături, după criteriile unui sculptor, ale unui artist ce urmăreşte să exprime ceva prin creaţie. Pentru că unele semne, urme ale unor evenimente, împrejurări, sunt urme ale propriei noastre istorii care nu trebuie să se piardă. Ajungem cumva la senectute să purtăm un fel de mască care nu e totuşi mască, pentru că nu ne ascunde, ci ne exprimă, e ca o piesă esenţială dintr-un muzeu personal. Acest mecanism de păstrare a unor urme a ceva care a fost şi nu mai este, dar merită a fi păstrat şi pe care l-am numit muzeu personal pare a fi un proces natural.

Potrivit lui Adrian Majuru, ”în fiecare familie întâlnim un colţ al istoriei, undeva într-un cotlon al casei. Fotografii cu părinţii care s-au dus între timp, bunici, întâmplări ale altor generaţii. Însă aproape niciodată, în cursul vieţii noastre, nu avem acces la o memorie similară colectivă să putem observa pe chipul semenilor noştri cum le-a fost, bine sau mai rău, în funcţie de oscilaţiile mediului social şi ideologic, mai torelant sau mai invaziv, faţă de dorinţele fiecăruia dintre noi. Acesta este de fapt rolul esenţial al expoziţiei Oameni din Bucureşti. Oraşul şi chipul nostru, să invite la reflecţie privind viitorul, prin mijlocirea unei imersii în generaţiile care au trăit în secolul XX”.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 27 iunie 2019 – 30 ianuarie 2020. Intrarea la vernisaj este liberă.

Citeşte şi S-a sinucis Van Gogh?

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase