Home » Istorie » Titanicul a început să fie descompus de către microorganismele marine

Titanicul a început să fie descompus de către microorganismele marine

Publicat: 26.08.2019
Ultima expediţie care a fost realizată pentru a verifica Titanicul a relevat că microorganismele consumă epava.

Scufundarea navei Titanic este una dintre cele mai cunoscute catastrofe maritime din istorie, inspirând o multitudine de ecranizări  şi alte producţii media. Epava navei a fost descoperită decenii mai târziu după ciocnirea cu iceberg-ul, din aprilie 1912. Au găsit-o abia în anul 1985 şi de atunci exploratorii monitorizează starea acesteia.

Ultima expediţie care a fost trimisă pentru a studia rămăşiţele Titanicului, prima cu echipaj uman după 14 ani, ca parte a unui documentar care va fi lansat în curând, a relevat faptul că epava este consumată de către microorganismele din apele Oceanului Atlantic, notează Science Alert.

„Cel mai fascinant aspect pe care l-am întâlnit a fost că Titanic este consumat de către ocean în timp ce oferă refugiu pentru o mare diversitatea de animale”, a declarat Patrick Lahey, preşedintele Triton Submarines, compania care a trimis misunea.

Triton Submarines a trimis un echipaj de cinci scufundători la începutul lunii august pentru a realiza o filmare în 4K a epavei Titanicului în premieră, însă, dacă natura îşi urmează cursul nestingherită, aceasta ar putea fi una dintre ultimele înregistrări în care să mai apară. 

„Microbii de pe epavă care consumă tot metalulul navei lasă în urma lor structuri din metal oxidat, care sunt mult mai fragile în comparaţie cu metalul obişnuit”, a explicat dr. Clare Fitzsimmons, expertă în biologie marină de la Universitatea Newcastle.

Pornind de la imaginile obţinute de către misiunea trimisă la începutul lunii august, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că în jurul anului 2030 epava va fi consumată în întregime de către microorganisme. Cercetătorii sunt de părere că Titanicul va deveni pe termen mediu şi lung „o pată de rugină pe fundul Oceanului Atlantic”.

Membrii expediţiei trimise de către Triton Submarines explică faptul că urmele cele mai evidente ale stării de degradare se pot observa în zona cabinelor destinate ofiţerilor şi că degradarea pare să continue.

Citeşte şi:

Titanic, dincolo de mit. 10 lucruri neştiute despre cea mai cunoscută tragedie maritimă din istorie

Titanic II, replica celebrului Titanic din 1912, va porni în călătorie pe mare în 2022

O nouă ipoteză răstoarnă tot ce se ştia până acum despre Titanic. De ce s-a scufundat, de fapt, celebrul vapor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase