Home » Istorie » Pavaje din pietre funerare evreieşti descoperite în Praga

Pavaje din pietre funerare evreieşti descoperite în Praga

Pavaje din pietre funerare evreieşti descoperite în Praga
Publicat: 11.05.2020
Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor de refacere a pieţei Wenceslas.

Lucrările de restaurare a centrului istoric al oraşului Praga au dus la descoperirea unor pietre de pavaj care au fost realizate din pietrele funerare ale comunităţii evreieşti din oraş. Aceste pietre au fost folosite pentru Piaţa Wenceslas, una dintre cele două mari pieţe ale oraşului şi au fost aşezate în anul 1980, în timpul Cehoslovaciei, notează The History Blog.

Descoperirea acestor fragmente se datorează lui Leo Pavlat, actualmente director al Muzeului Evreiesc din Praga, care a identificat două astfel de fragmente în momentul amenajării pieţei. Odată cu lucrările de reabilitare acesta a apelat la municipalitate pentru a permite unor observatori din partea comunităţii sale care să supravegheze lucrările. Unul dintre aceşti observatori este rabinul Chaim Kočí, acesta descoperind bucăţi de pavaj pe care se puteau identifica date de naştere sau de deces, dar şi stele ale lui David.

În comunitatea din Praga au existat din perioada comunistă o serie de suspiciuni legate de modul în care autorităţile comuniste au tratat pietrele funerare ale comunităţii lor, unele dintre acestea sugerând că acestea au fost folosite pentru amenajarea pieţei Wenceslas.

Doar mici fragmente ale marcajelor de pe piatră pot fi văzute, deoarece pietrele funerare au fost tăiate în cuburi. Există date, litere ebraice şi stele ale lui David vizibile, dar nu sunt nume complete. Cea mai veche dată vizibilă este 1877, cea mai recentă fiind anii ’70. 

„Mai multe sinagogi au fost distruse în zona actualei Republici Cehe în perioada comunistă decât sub nazişti. […] Antisemitismul era o politică oficială şi toate comitetele evreieşti erau supravegheate şi gestionate prin controlul poliţiei secrete. Să fii evreu era rău din orice punct de vedere, dar era la fel pentru biserica creştină”, explică František Bányai, lider al comunităţii evreieşti din Praga.

Citeşte şi:

Colecţia de monede a unor victime ale Holocaustului, descoperită în Ungaria

Motivul pentru care mulţi evrei danezi au supravieţuit Holocaustului. „Nu avem timp să continuăm rugăciunile”

Mărturiile unui evreu de la Auschwitz: ”Vreau să trăiesc, să răzbun moartea alor mei”

Un studiu sugerează că bunicul lui Hitler a fost evreu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase