Home » Istorie » Un studiu sugerează că bunicul lui Hitler a fost evreu

Un studiu sugerează că bunicul lui Hitler a fost evreu

Un studiu sugerează că bunicul lui Hitler a fost evreu
Publicat: 10.08.2019
De-a lungul anilor au existat zvonuri conform cărora Hitler ar avea origini evreieşti. Un studiu recent sugerează că bunicul liderului Germaniei naziste a fost într-adevăr evreu.

Publicat în Journal of European Studies, studiul al cărui autor este psihologul şi medicul de familie american Leonard Sax, care a analizat arhivele din secolul XIX din Austria, respinge afirmaţiile făcute de istoricul neamţ Nikolaus von Preradovich, care a notat că „niciun singur evreu nu a trăit în Graz înainte de 1856”.

„Pe baza dovezilor din arhivele austriece din anii 1800, dr. Sax documentează că există o comunitate de evrei care trăiau în Graz înainte de 1850. Prezintă dovezi copleşitoare că Preradovich era un simpatizant nazist care a fost ofensat de sugestia că Adolf Hitler era > (evreu pe un sfert)”, se arată în comunicatul de presă care anunţă studiul, potrivit Fox News.

„Nici o învăţătură independentă nu a confirmat ipoteza lui Preradovici”, se arată în abstractul studiului

Dr. Sax a preciazat, pentru Mail Online, că în cercetarea sa a pornit de la fapul că „neo-naziştii sunt jigniţi de sugestia că Hitler avea un bunic evreu, pentru că ei urăsc evreii”. „Evreii sunt adesea jigniţi de sugestia că Hitler a avut un bunic evreu, pentru că îl urăsc pe Hitler. „Dar acum, după ce a trecut aproape o viaţă de la sfârşitul celui de-al Treilea Reich, poate suntem în sfârşit liberi să întrebăm, nu ce este sau nu jignitor, dar ce este adevărat”, a afirmat medicul care anterior a publicat şi un studiu despre cauza demenţei lui Nietzsche, filosoful favorit al lui Hitler.

Ipoteza că Hitler avea strămoşi evrei a fost lansată pentru prima dată de avocatul său personal, Hans Frank. În 1930, cu 16 ani înainte de a fi executat pentru crime de război de către Tribunalul Militar Internaţional de la Nuremberg, Frank a susţinut că a descoperit dovezi că bunicul patern al lui Hitler era un evreu care locuia în Graz, Austria.

Ipotezele lui Frank au fost publicate abia în 1953, ca parte a memoriilor sale.

Bunica lui Hitler a refuzat să divulge detalii despre tatăl copilului ei

Hans Frank a descoperit dovezi conform cărora bunicul lui Hitler locuia în aceeaşi casă în care locuia bunica lui Hitler, Maria Anna Schicklgruber.

Foarte puţine lucruri se ştiu despre Schicklgruber înainte să împlinească vârsta de 42 de ani. Ulterior, i-a dat naştere fiului ei, Alois Hitler, în 1837 şi a refuzat să divulge detalii despre tatăl lui. Preotul l-a botezat Alois Schicklgruber şi l-a înregistrat drept copil „nelegitim” în registrele de botez. 

Maria Anna Schicklgruber s-a căsătorit mai târziu cu Johann Georg Hiedler şi şi-a schimbat numele din Schicklgruber în Hitler, potrivit cărţii „The Making of Adolf Hitler: The Birth and Rise of Nazism”, publicată în 1997. Nu este clar de ce numele ei a fost schimbat în Hitler şi nu în Hiedler. Ea a murit în 1847 în Austria Inferioară.

Zvonuri că Hitler ar avea strămoşi evrei au ieşit la iveală în anii ’30, când acesta se afla la putere. Acesta a ordonat SS să investigheze teoriile şi se presupune că nu au găsit nicio dovadă a vreunei legături evreieşti.

În 1937, Hitler a ordonat genealogistului Rudolf Koppensteiner să îi publice arborele genealogic care arăta tuturor că strămoşii lui erau germani austrieci. Un an mai târziu, în iulie 1938, după anexarea Austriei de către Germania, Hitler a ordonat distrugerea totală a satului bunicii sale paterne.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a murit Hitler? După analizarea craniului şi a dinţilor dictatorului, specialiştii au descoperit principala cauză a decesului

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase