Home » Istorie » Marele mister din mormântul filosofului francez Michel de Montaigne

Marele mister din mormântul filosofului francez Michel de Montaigne

Publicat: 26.09.2020

Rămășițele umane găsite într-un mormânt despre care se crede că a fost îngropat Michel de Montaigne ar putea aparține într-adevăr filosofului francez din secolul al XVI-lea, însă sunt necesare mai multe cercetări pentru a elucida misterul.

GALERIE FOTO

Experți ai Muzeului Aquitaine din Bordeaux, oraș situat în sud-vestul Franței, au început să cerceteze rămășițe dintr-un mormânt aflat la subsolul muzeului. Rămășițele ar fi provenit de la o fostă mănăstire, unde Michel de Montaigne, renumit pentru celebrele sale „Eseuri”, se crede că a fost îngropat inițial.

Oasele găsite sunt cele ale unui „individ, un adult, probabil un bărbat”, le-a spus reporterilor Helene Reveillas, arheolog și antropolog din regiunea Bordeaux, notează AFP.

„Avem elemente care nu contrrazic ideea că este Montaigne. Dar, de asemenea, nu avem nimic care să ne permită să afirmăm cu certitudine că este el. Misterul rămâne”, a mai spus ea.

Entuzisam mare față de mormântul lui Michel de Montaigne

Michel de Montaigne a fost una dintre cele mai renumite personalități ale orașului Bordeaux, unde a deținut și funcția de primar în perioada 1581 – 1585. Speculațiile că rămășițele sale se aflau într-un muzeu din Bordeaux au provocat un mare entusiasm anul trecut.

În noiembrie 2019, primăria oraşului Bordeaux a anunțat că un mormânt în care se presupune că se află rămășițele pământești ale filosofului francez Michel de Montaigne (1533 – 1592) va fi redeschis pentru autentificarea lor.

Michel de Montaigne

După moartea lui Montaigne, în 1592, la vârsta de 59 de ani, corpul său a fost depus într-o capelă din mănăstirea Feuillants. În 1802, în locul mânăstirii a fost înfiinţat Liceul Regal, dar sicriul a rămas în capelă până în 1871. Ca urmare a unui incendiu care a distrus clădirea, rămăşiţele pământeşti ale filosofului au fost mutate mai întâi la cimitirul Chartreuse din Bordeaux. Ulterior, s-a crezut că, din 1886, rămășițele au ajuns la Facultatea de Litere şi Ştiinţe, într-un mormânt instalat în holul instituţiei, dar considerat un cenotaf.

Nimeni nu a verificat, mult timp, dacă osemintele lui Montaigne se află de fapt acolo.

Mormântul s-a aflat în subsolul muzeului mai bine de un secol

La sfârşitul anului 2018, directorul Muzeului Aquitaine din Bordeaux, Laurent Védrine, a decis să investigheze o construcție de mici dimensiuni, aflată la subsolul muzeului, despre care se știa, dar care nu trezise interesul nimănui în ultimul secol.

Prin două orificii din perete a fost introdusă o cameră video, care a arătat că în spatele zidăriei se găsea un sicriu ce conţinea oseminte umane, iar pe o placă de aramă era inscripţionat numele Michel de Montaigne. Astfel s-a decis deschiderea mormântului care a dezvăluit un sicriu din lemn cu cuvântul „Montaigne” scris cu litere mari de culoare maro.

Sicriul a fost deschis abia luna aceasta, dezvăluind „un schelet bine conservat” și un craniu „cu aproape toți dinții”, precum și rămășițele de țesut, polen și insecte, a precizat arheologul francez Helene Reveillas.

Inima lui Michel de Montaigne a fost extrasă după moartea lui

Cercetările de laborator, inclusiv datarea cu carbon-14 (radiocarbon), vor fi efectuate de aproximativ douăzeci de oameni de știință.

Aceștia vor căuta în special dovezi ale pietrelor la rinichi, despre care se știe că i-au provocat probleme scriitorului.

„Știm că inima i-a fost îndepărtată după moarte”, la cererea văduvei sale, a mai spus Helene Reveillas, menționând că o astfel de procedură „lasă urme”.

Cercetătorii au în plan și „reconstrucția feței” și cercetări genealogice asupra posibililor descendenți. Rezultatele finale care să confirme sau infirme că rămășițele din muzeu aparțin într-adevăr lui Michel de Montaigne sunt așteptate anul viitor.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce se întâmplă cu plantele atunci când cresc în apropiere de rămășițe umane

Rămăşiţele unui urs din epoca glaciară, descoperite perfect conservate în Rusia

Rămășițe misterioase ale unui palat „magnific” din epoca biblică, descoperite în Israel

O nouă analiză ADN a dezvăluit că rămășițele antice ale unui războinic aparțineau, de fapt, unei fete de 13 ani

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase