Home » Istorie » 10 situri și monumente de mare valoare distruse de teroriștii ISIS în Siria și Irak

10 situri și monumente de mare valoare distruse de teroriștii ISIS în Siria și Irak

Autor: Robert Gayer 09.29.2020
10 situri și monumente de mare valoare distruse de teroriștii ISIS în Siria și Irak
Hatra (Irak) / Credit foto: Profimedia

Războiul civil din Siria, început în martie 2011 și neîncheiat definitiv până în prezent, nu a însemnat doar o catastrofă umanitară uriașă, ci și un episod tragic pentru o serie de situri arheologice și monumente istorice de o valoare uriașă.

În regiunea în care gruparea paramilitară ISIS și-a impus controlul (perioadă a cărei apogeu s-a înregistrat în 2015) se regăseau nenumărate situri și monumente ce aminteau de trecutul glorios al Orientului Antic, cât și de emergența culturii medievale arabe. Valoarea culturală a edificiilor a ținut cu sufletul la gură marii arheologi ai lumii, aceștia urmărind barbaria cu care ISIS își manifesta convingerile religioase și dominația teritorială.

Din păcate, ideologia noului așa-zis Stat Islamic nu privea deloc cu ochi buni trecutul pre-islamic al regiunii. Chiar și anumite monumente islamice din perioada Evului Mediu, au cunoscut furia grupării radicale sunnite, ce nu ținea cont sub nici o formă de valoarea istorică sau arhitecturală a vestigiilor aflate pe teritoriul cucerit.

Palmira (Siria)

Orașul antic Palmira a reprezentat pentru secole o perlă a Deșertului Sirian, situate la puțin peste 200 de km de Damasc. Palmira a fost un important punct comercial pe celebrul Drum al Mătăsii, aspect ce a însemnat motivul principal al emergenței sale până la cucerirea romană (sec. I), dar și ulterior, fiind considerat un centru comercial important și supraviețuind inclusiv conflictelor dintre romani și sasanizi (perși).

ISIS a preluat controlul orașului modern în mai 2015, dar în ciuda promisiunilor inițiale, de a nu distruge superbul sit arheologic, militanții ISIS au hotărât în scurt timp să-și lase amprenta asupra orașului antic. Ei l-au executat public pe arheologul sirian Khaled al-Asaad, ce conducea de câteva decenii activitatea pe sit și i-au atârnat cadavrul pe una din superbele columne.

Ulterior, teroriștii au distrus templul zeității Baalshamin, pentru ca după câteva zile să distrugă și Templul lui Baal, unul din cele mai importante monumente ale sitului.

Mănăstirea Mar Elian (Siria)

Mănăstirea creștină aflată în apropierea Palmirei, ridicată în secoulul V la al-Qaryatain, reprezenta un lăcaș sfânt pentru enoriașii bisericii catolice siriace. Din păcate, monumentul nu a avut nici o șansă împotriva furiei teroriștilor ISIS, aceștia distrugându-l cu buldozerele și postând poze din cadrul odiosului demers, pe Twitter.

Apamea (Siria)

Bogatul oraș roman, situat la granița orientală a imperiului, reprezenta un punct comercial important în regiune. Teroriștii ISIS au încercat să profite de pe urma superbelor mozaicuri și artefacte găsite aici, vânzându-le pe piața neagră pentru a-și putea finanța activitățile armate. Situl a rămas devastat în urma războiului civil sirian și a jafului masiv comis de ISIS.

Dura-Europos (Siria)

Colonia grecească de pe Eufrat, situată nu departe de granița irakiană, adăpostea una din cele mai vechi biserici creștine din lume, o sinagogă superb decorată și multe alte temple din perioada romană. Din păcate, jafurile și distrugerile din perioada dominației ISIS a lăsat devastată cetatea cu origini antice.

Hatra (Irak)

Orașul Hatra are o istorie cu totul deosebită, rupându-se de sub autoritatea Imperiului Roman și prosperând din comerțul întreținut pe Drumul Mătăsii. Elementele arhitecturale ale orașului întemeiat cel mai probabil de asirieni, îmbinau elemente elenistice, romane, dar și orientale – motiv pentru care a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, în 1985.

Din nefericire, în 2014, Hatra a trecut sub controlul luptătorilor ISIS, devenind un teren de antrenament pentru aceștia și un prilej de batjocură, diverși membri ai grupării postând materiale video în care foloseau ciocane, pichamăre sau arme automate pentru a distruge principalele sculpturi și clădiri.

Ninive (Irak)

Orașul Ninive este considerat de către mulți istorici drept una din cele mai impresionante metropole ale Orientului Antic. Despre legendarul oraș asirian se vorbește și în Vechiul Testament, fiind probabil la momentul de apogeu al Imperiului Asirian, cel mai mare și mai dezvoltat oraș din lume. Rămășițele orașului antic se regăsesc acum la periferia orașului Mosul, o parte din orașul modern fiind construit pe ruinele legendarului oraș.

Din păcate, orașul pentru care militanții ISIS au dat lupte grele, nu a scăpat deloc ușor, existând imagini care prezintă cum teroriștii crăpau cu ferocitate statuile aflate în fața Porții Nirgal. Distrugerea celebrilor gardieni lamassus (pe jumătate oameni, pe jumătate animale), simbolurile centrale ale cetății asiriene, ce păzeau de milenii intrarea în Ninive, i-a făcut pe marii cunoscători ai sitului să afirme în vara lui 2015, că ISIS practic ”nu mai are mult de distrus în Mosul”.

Muzeul din Mosul a fost devastat – înregistrări video încărcate pe internet prezentând războinici ISIS plimbându-se prin muzeu cu ciocane și târnăcoape, distrugând statui și artefacte de mare valoare, cu o lejeritate absolut debordantă.

Muzeul din Mosul era al doilea ca mărime din Irak, după cel din Bagdad, însă din fericire, multe din artefactele distruse în Mosul erau doar copii ale originalelor păstrate în Bagdad. Librăria din Mosul, ce păstra mii de manuscrise ale învățaților arabi, a fost distrusă în totalitate, folosindu-se cantități enorme de explozibil în acest scop.

Nimrud (Irak)

Nimrud este o altă capitală asiriană importantă, a cărei monumente și artefacte spectaculoase au început să iasă la iveală începând din 1840, datorită unei echipe de arheologi britanici. Din fericire, o bună parte din aceste comori antice au fost transportate în diverse muzee de top din lume, însă o parte din artefacte au rămas în Irak, iar ruinele fostului oraș asirian au căzut la rândul lor în mâinile ISIS.

În ciuda distrugerilor, arheologii s-au mulțumit cu gândul că zidurile fostei cetăți sunt prea mari și lungi pentru a fi distruse în totalitate, iar o parte din fostul oraș nu a fost niciodată dezgropat, rămânând astfel ferit de furia războinicilor ISIS.

Khorsabad (Irak)

Khorsabad, o altă fostă capitală asiriană, aflată la puțină distanță de Mosul, prezenta monumente de o frumusețe deosebită, extrem de bine prezervate – inclusiv culori din secolul VIII î. Hr. păstrându-se în interiorul palatului ridicat de regele Sargon al II-lea.

Din fericire, o bună parte din artefacte se regăseau în muzeul Louvre din Paris, în Chicago sau în Bagdad, neputând fi distruse de către luptătorii ISIS, însă ruinele orașului precum și palatul monumental, Dur-Sharrukin (fortăreața lui Sargon), au fost semnificativ avariate.

Moscheea profetului Iona (Irak)

Din păcate și numeroase monumente islamice au fost sortite pieirii în timpul dominației ISIS, Moscheea profetului Iona fiind un exemplu în acest sens.

Iona este o figură biblică venerată inclusiv de numeroși musulmani, însă în accepțiunea membrilor ISIS, nici un alt ”profet” în afară de cel principal al islamului, Mohamed, nu trebuia venerat. Din acest motiv, moscheea a fost evacuată și distrusă, întinându-se astfel o istorie deosebită ce povestea cum respectiva moschee fusese construită în locul unei foste biserici, ce la rândul ei fusese construită pe o movilă a vechiului oraș asirian, Ninive.

Mănăstirea Mar Behnam (Irak)

Mănăstirea creștină ridicată în secolul IV are la rândul ei o istorie absolut fascinantă. Aceasta a rezistat hoardelor mongole și prezenta chiar inscripții provenind de la pelerini mongoli creștinați, trecând ulterior prin nenumărate războaie și atacuri purtate din partea persanilor musulmani împotriva populației creștine din zonă.

Mănăstirea a rezistat trecerii veacurilor, păstrându-și stilistica și primind o nouă strălucire odată cu renovarea efectuată în 1986. Din păcate, în urma preluării controlului de către ISIS, s-a hotărât distrugerea edificiului, amplasându-se în ziua de 19 martie 2015, o cantitate mare de explozibil în interiorul mănăstirii, în scopul distrugerii mormântului martirului Mar Behnam.

Din fericire, în urma eliberării regiunii de către forțele armatei irakiene, în noiembrie 2016, a început un proiect de reconstrucție a mănăstirii, condus de organizația franceză “Fraternité en Irak” și finalizată cu succes în decembrie 2018.

Cele mai noi articole
Celibatul, Misoginia și Sodomia. Obiceiul medieval care a avut consecințe periculoase, de lungă durată
Celibatul, Misoginia și Sodomia. Obiceiul medieval care a avut consecințe periculoase, de lungă durată
O femeie acuză că a fost monitorizată de angajator printr-o pernă inteligentă pentru scaun
O femeie acuză că a fost monitorizată de angajator printr-o pernă inteligentă pentru scaun
Un mozaic de mare importanță al lui Alexandru cel Mare, restaurat
Un mozaic de mare importanță al lui Alexandru cel Mare, restaurat
Serpent D’Océan, uriașul schelet de șarpe rămas blocat pe malul râului Loara din Franța
Serpent D’Océan, uriașul schelet de șarpe rămas blocat pe malul râului Loara din Franța
Ce plan are Elon Musk pentru primii muncitori trimiși pe planeta Marte
Ce plan are Elon Musk pentru primii muncitori trimiși pe planeta Marte
O nouă legătură chimică extrem de puternică a fost descoperită
O nouă legătură chimică extrem de puternică a fost descoperită
Imagini amuzante cu un urs surprins în timp ce se scarpină de un copac, în Parcul Național Retezat
Imagini amuzante cu un urs surprins în timp ce se scarpină de un copac, în Parcul Național Retezat
Materia întunecată pur și simplu nu există. Cum argumentează cercetătorii cel mai recent studiu
Materia întunecată pur și simplu nu există. Cum argumentează cercetătorii cel mai recent studiu
Ilustrații rare din Dante, transformate în imagini digitale
Ilustrații rare din Dante, transformate în imagini digitale
Cum a ajuns Rusia să dețină mai mult aur decât dolari în rezervele naţionale
Cum a ajuns Rusia să dețină mai mult aur decât dolari în rezervele naţionale
Cel mai grandios canion din Sistemul Solar, dezvăluit de noi imagini uimitoare. Cum se compară cu Marele Canion al nostru
Cel mai grandios canion din Sistemul Solar, dezvăluit de noi imagini uimitoare. Cum se compară cu Marele Canion al nostru
Ce sunt anti-nutrienții și de ce ar trebui incluși în orice dietă echilibrată
Ce sunt anti-nutrienții și de ce ar trebui incluși în orice dietă echilibrată
Un experiment arată ce se poate întâmpla dacă strănuți cu ochii deschiși
Un experiment arată ce se poate întâmpla dacă strănuți cu ochii deschiși
Când au purtat oamenii haine pentru prima dată?
Când au purtat oamenii haine pentru prima dată?
NASA pregătește lansarea celei mai puternice rachete din istorie
NASA pregătește lansarea celei mai puternice rachete din istorie
Virusul Nipah, cu mortalitate ridicată, poate fi următoarea amenințare majoră pentru Asia
Virusul Nipah, cu mortalitate ridicată, poate fi următoarea amenințare majoră pentru Asia
Comandantul unui distrugător rus a furat două elice din bronz de 13 tone de la propria sa navă
Comandantul unui distrugător rus a furat două elice din bronz de 13 tone de la propria sa navă
Cercetătorii au reușit să creeze „materiale vii” din băutura fermentată Kombucha
Cercetătorii au reușit să creeze „materiale vii” din băutura fermentată Kombucha