Home » Istorie » Una dintre cele mai vechi inscripții romane din Bulgaria ar putea ascunde o poveste interesantă

Una dintre cele mai vechi inscripții romane din Bulgaria ar putea ascunde o poveste interesantă

Una dintre cele mai vechi inscripții romane din Bulgaria ar putea ascunde o poveste interesantă
Arheologii estimează faptul că inscripția datează din cea de a doua jumătate a primului secol al erei noastre. Credit foto: Archaelogica Bulgarica
Publicat: 14.11.2020

Arheologii estimează faptul că inscripția datează din cea de a doua jumătate a primului secol al erei noastre.

O inscripție biografică a unui soldat roman antic a fost descoperită la situl arheologic din Almus, în nord-vestul orașului bulgar Lom. Arheologii au scos la lumină fragmentul unei pietre funerare din a doua jumătate a secolului I a fost dezgropat în septembrie. Cercetătorii sunt de părere că aceasta este cea mai veche inscripție romană găsită vreodată în nord-vestul Bulgariei, notează The History Blog.

Vechea așezare tracică Artanes de pe malurile Dunării a fost transformată în orașul roman Almus, care a avut la bază o cazarmă și stație militară pe Via Istrum, drumul roman construit de-a lungul limesului, frontiera militară), în jurul anului 29 al erei noastre cetatea a fost construită la începutul secolului al II-lea și apoi reconstruită și extinsă într-o cetate pentagonală în timpul domniei împăraților Dioclețian și Constantin cel Mare.

Descoperirea inscripției

Arheologii explică faptul că, prin urmare, piatra funerară este anterioară construcției fortului și succesorului acestuia. Aceasta este realizată din marmură de înaltă calitate și încă mai pot fi citite o parte din cele cinci rânduri de text. Rămân doar o parte a literelor din prima linie a textului, dar acestea sunt suficiente pentru a identifica cuvântul „imaginifer”, purtătorul de etalon însărcinat cu purtarea imago-ului, un portret metalic al împăratului. Aceasta a fost o poziție de mare onoare acordată numai soldaților cu cele mai distinse succese în luptă.

Credit foto: Archaelogica Bulgarica

Cea de-a doua linie: DEM DEC, confirmă rolul său de conducere militară, deoarece DEC a fost o prescurtare pentru decurion, comandantul unei escadrile romane de cavalerie. De asemenea, ar putea reprezenta decuria, unul dintre corpurile de zece magistrați locali asemănători unui consiliu orășenesc, dar având în vedere că era un imaginifer, interpretarea militară este cea mai probabilă. Săpăturile de anul trecut de la Almus au dus la descoperirea rămășițelor unei barăci de cavalerie, iar anul acesta a fost găsit scheletul unui cal, așa că cetatea avea garnizoană de cavalerie acolo.

A treia linie de text care poate fi citit este VIX ANN, o prescurtare pentru „a trăit” și a patra linie o completează cu XLIV, numeralul roman pentru 44, adică bărbatul avea 44 de ani când a murit. A cincea linie este numele AMARANTVS. Aceasta a fost persoana care a ridicat piatra funerară în cinstea decedatului, iar cercetătorii sunt de părere că acest aeste numele unui sclav eliberat al persoanei pentru care a fost ridicat monumentul.

Povestea tristă din spatele inscripției

Una dintre cele mai interesante interpretări ale acestei inscripții îi aparține arheologului Valeri Stoichkov de la Muzeul de Istorie Lom. Cercetătorul a descris informațiile dezvăluite de inscripția din marmură din secolul I al erei noastre ca fiind „o poveste tristă”.

Cel pentru care fusese sculptată inscripția era un veteran care a slujit în total 44 de ani în armata romană, în timp ce durata normală a serviciului militar în Imperiul Roman era de 25 de ani. Veteranul roman în cauză a fost îngropat de sclavul său, deoarece nu a avut o familie și nu a avut nici alți moștenitori. Militar a lăsat, cel mai probabil, toate bunurile sale sclavului său eliberat. În semn de recunoștință pentru libertatea și moștenirea sa, sclavul a ridicat piatra funerară ca monument în cinstea fostului său stăpân.

Citește și:

Arheologii au descoperit un balsamarium din bronz în Bulgaria

Un fragment al unei diplome militare din bronz descoperit în Bulgaria

Arheologii au făcut o descoperire impresionantă în Bulgaria care are legătură şi cu Traian şi războaiele daco-romane

O descoperire macabră în Bulgaria ilustrează cruzimea invaziei goţilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase