Home » Istorie » Vază de sticlă rară găsită într-un mormânt galic

Vază de sticlă rară găsită într-un mormânt galic

Publicat: 23.11.2020

Arheologii confirmă faptul că acest tip de vază este foarte rar, ultima fiind găsită în jurul anilor 1970 în Macedonia.

Arheologii au descoperit o vază extrem de rară, realizată într-un stil foarte ornamentat, într-o necropolă paleocreștină din Autun, centrul Franței. Se știe că au supraviețuit doar 10 exemple complete de vaze asemănătoare din epoca romană. Acesta este singurul exemplar găsit vreodată ceea pe teritoriul fostei provincii Galia. Ultimul artefact asemănător a fost găsit în anii 1970 în Macedonia de Nord, notează The History Blog.

Acestă vază este considerată a fi unul dintre cele mai rafinate obiecte decorative ale perioadei sale și este inscripționat deasupra decorului elaborat cu sintagma VIVAS FELICITER (trăiește fericit). Are o înălțime de 12 centimetri și un diametru de 16 centimetri. Și deși este deteriorată și există multe fragmente, toate au fost recuperate, iar conservatorii vor putea să reconstruiască vaza la loc.

Un oraș imperial

Autun a fost fondat ca Augustodunum de către împăratul Augustus ca capitală a poporului Aedui în secolul I al erei noastre. Necropola excavată a fost construită în afara zidurilor de est ale orașului la începutul secolului al III-lea și a devenit principalul cimitir al orașului Augustodunum.

De când au început săpăturile în această vară, au fost dezgropate peste 230 de morminte. Există o mare diversitate de tipuri de monumente funerare, inclusiv mausolee, sicrie cu acoperișuri de țiglă, cinci sarcofage masive din gresie și 15 sicrie. Un sarcofag de gresie avea un sicriu de plumb în interior.

Cele mai mari sarcofage conțineau obiecte extrem de interesante. Un set de știfturi din secolul al IV-lea au fost găsite în mormântul cu numărul 162, o pereche de cercei de aur în sicriul de plumb al unui copil și un inel de aur cu un granat cabochon în înmormântarea unui copil sau adolescent. Un set de știfturi de chihlimbar din secolul al IV-lea, de o calitate atât de înaltă și într-o stare atât de impecabilă, încât nu există grupuri comparabile în evidența arheologică.

Citește și:

Un mormânt din Franţa, vechi de 2.500 de ani, cu bijuterii din aur masiv îi contrariază pe arheologi

Arheologii au descoperit artefacte incredibile într-un mormânt din Franţa care datează din Epoca Fierului

Așezare de pe vremea regilor merovingieni descoperită în Franța

O necropolă a creștinilor timpurii descoperită în Franța

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase