Home » Istorie » Oamenii de știință au elucidat misterul Mecanismului de la Antikythera, considerat primul calculator din lume

Oamenii de știință au elucidat misterul Mecanismului de la Antikythera, considerat primul calculator din lume

Publicat: 17.03.2021
Oamenii de știință au elucidat misterul Mecanismului de la Antikythera, considerat primul calculator din lume
Sursa foto: University College London

Oamenii de știință ar fi creat, în sfârșit, un model digital complet al calculatorului astronomic antic numit Mecanismul de la Antikythera, considerat a fi primul computer din lume.

Descoperit inițial într-o epavă de pe vremea romană de către scafandrii greci în anii 1900, fragmentele dispozitivului vechi de 2.000 de ani, cândva pline cu angrenaje și folosite pentru a prezice mișcările corpurilor cerești, au uimit și nedumerit generații de cercetători.

Fragmentele descoperite reprezintă doar o treime din dispozitivul original. Dispozitivul acționat manual era extrem de sofisticat. Mai mult, mecanismul era capabil să prezică cu acuratețe mișcările a cinci planete cunoscute de grecii antici, precum și Soarele, fazele Lunii și eclipsele solare și lunare. Dispozitivul este considerat a fi primul computer din lume.

Un concept minunat, tradus prin inginerie superbă într-un dispozitiv genial

Totuși, în ciuda anilor întregi de cercetări și dezbateri, oamenii de știință nu au reușit să reproducă în totalitate mecanismul din spatele dispozitivului, sau calculele folosite în crearea sa. Acum, cercetătorii de la University College London (UCL) au anunțat că au recreat în totalitate dispozitivul și au de gând să îl testeze.

„Munca noastră dezvăluie că Mecanismul de la Antikythera este un concept minunat, tradus prin inginerie superbă într-un dispozitiv genial. Ne provoacă toate ideile preconcepute despre capabilitățile tehnologice ale grecilor antici”, au scris cercetătorii.

Oamenii de știință au dorit să reproducă dispozitivul pentru că acesta este învăluit de mister. Astfel, am putea să găsim răspunsuri la multe întrebări. Noul studiu a fost publicat la 12 martie în jurnalul Scientific Reports.

„Nimic asemănător nu a mai fost descoperit vreodată. Este de pe altă lume”

„Distanța dintre complexitatea dispozitivului acestuia și altele făcute în aceeași perioadă este infinită. Sincer să fiu, nimic asemănător nu a mai fost descoperit vreodată. Este de pe altă lume”, a explicat Adam Wojcik, unul dintre autorii studiului și om de știință la UCL.

Complexitatea dispozitivului ridică multe semne de întrebare despre procesul prin care o invenție atât de unică și elaborată ar fi putut să fie creată. În plus, mulți se întreabă de ce este singurul astfel de dispozitiv descoperit pe epava unei nave antice scufundate în apropiere de insula Antikythera.

Noul model al cercetătorilor a reprodus angrenajul și discurile rotative care arată cum planetele, Soarele și Luna se deplasează prin zodiac (harta antică a stelelor) pe partea din față, iar fazele Lunii și eclipsele pe spate. Modelul reproduce ipoteza învechită a grecilor antici că cerul se rotea în jurul Pământului, potrivit Live Science.

„Nu există dovezi că grecii antici erau capabili să construiască așa ceva”

„Nu există dovezi că grecii antici erau capabili să construiască așa ceva. Chiar este un mister. Singurul mod prin care îl putem testa este să încercăm să îl construim la fel ca și grecii antici”, a mai precizat Wojcik.

„De asemenea, există o dezbatere cu privire la persoana pentru care a fost construit și de cine. Mulți oameni au spus că a fost Arhimede. A trăit în aceeași perioadă în care a fost construit dispozitivul și nimeni nu avea același nivel de abilitatea inginerească. Este vorba și despre o epavă romană”, a explicat Wojcik.

Arhimede a fost ucis de romani în timpul asediului Siracuzei, după ce armele inventate de acesta nu au reușit să împiedice invadarea orașului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misterul enigmaticelor figurine Venus pare a fi elucidat, iar explicația este emoționantă

Descoperire spectaculoasă pe fundul Mării Baltice: Scafandrii au dat peste o mașinărie Enigma

Enigmaticul și celebrul Disc ceresc de la Nebra ar putea fi altceva în realitate

Enigmatica evoluţie a ”Jocului Morţii” din Egiptul Antic, dezvăluită

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase