Home » Istorie » Colosul din bronz al lui Constantin a reprimit degetul pierdut

Colosul din bronz al lui Constantin a reprimit degetul pierdut

Publicat: 07.05.2021

Colosul de bronz al împăratului Constantin, din Muzeele Capitoline din Roma, a reprimit degetul pierdut în urmă cu mult timp.

Piesa lipsă reprezintă o secțiune de 38 cm lungime care cuprinde primele două falange ale degetului arătător stâng.

Degetul a fost redescoperit în colecția Muzeului Luvru în 2018 de Aurélia Azéma, o doctorandă care cercetează tehnici antice de sudare utilizate pentru a crea statui de bronz pe scară largă.

Artefactul fusese catalogat în mod eronat ca un deget de picior din perioada romană, însă Azéma și-a dat seama că era un deget de mână. Pornind de la dimensiunile sale, a calculat că se potrivea cu o statuie cu o înălțime de 12 metri.

Lista de statui cu aceste dimensiuni este foarte scurtă, iar colosul din bronz al lui Constantin, împreună cu omologul său din marmură, situat tot în Muzeele Capitoline, sunt singurele piese din aceste statui antice care au supraviețuit.

Istoria colosului lui Constantin

Colosul în forma sa actuală datează de la începutul secolului al IV-lea. Este posibil ca primul cap al statuetei sa fi fost turnat în secolul I și apoi să fi fost resculptat pentru a descrie împărații ulteriori, Constantin fiind ultimul dintre ei.

Nu se cunoaște nimic din ce s-a întâmplat cu acest colos în antichitatea târzie și în Evul Mediu timpuriu. A reapărut în secolul al XII-lea, fiind parte din colecția papală. Capul, mâna, o parte de antebraț și o sferă cu vârful ascuțit al șirei spinării au fost instalate în curtea Palatului Latera, vechiul palat al Imperiului Roman care mai târziu a devenit principala reședință papală.

Potrivit descrierilor istorice, citate de History Blog, capul purta o coroană aurită, în prezent pierdută, deși urme semnificative din aur supraviețuiesc încă pe fragmentele din bronz.

Globul a fost ținut în mâna uriașă, fiind un simbol al puterii imperiale, și se crede că o mică statuie, probabil a victoriei, se afla montată deasupra șirei spinării.

Sfera era încă ținută în mână în 1465. Grupul a fost donat poporului Romei în 1471 de către Papa Sixt al IV-lea, un împătrimit colecționar de antichități și patron al artelor. Ulterior, până în 1584 (nu se cunoaște momentul exact), sfera a fost desprinsă de mână și montată pe Calea Appiană.

Amputarea degetului din colosul lui Constantin

O parte din palmă a dispărut din momentul în care a fost desprinsă sfera. Probabil că degetul arătător a fost amputat cam în aceeași perioadă, deoarece descrierile scrise la scurt timp după acest eveniment fac referire la cele două falange superioare care lipsesc din degetul arătător.

Nu au fost găsite înregistrări documentare că ar fi intrat pe piața de antichități romane în acel moment, dar cineva l-a scos din circulație în această perioadă.

Fragmentul degetului a dispărut din evidențele istorice până în secolul al XIX-lea. A reapărut în Franța în 1863, după ce Muzeul Luvru a achiziționat piese importante din colecția marchizul Giampietro Campana, care a adunat una dintre cele mai mari colecții de antichități romane și grecești din secolul XIX.

După ce Azéma a recunoscut că degetul ar putea face parte din colosul lui Constantin, a fost realizată o replică exactă din fibră de sticlă. Degetul din fibră de sticlă a fost trimis la Roma, unde specialiștii în conservare l-au testat pe mâna din bronz și au stabilit că se potrivea perfect.

Acum, exact la 550 de ani de la donația Sixtină și la 500 de ani după ce a fost dezarticulat, degetul a fost atașat din nou la mână și este expus în Exedra lui Marcus Aurelius din Muzeele Capitoline.

Vă recomandăm să citiți și:

Top 10 cei mai răi împărați romani

Top 10 dintre cei mai mari împărați romani

Inteligența artificială a „readus la viață” 54 de împărați romani. Imaginile sunt uimitoare

Obsesiile bizare ale unora dintre cei mai mari regi, împărați și domnitori. În top a intrat și un român

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase