Home » Istorie » Forțele Spetsnaz, arma cea mai de preț a Rusiei

Forțele Spetsnaz, arma cea mai de preț a Rusiei

Forțele Spetsnaz, arma cea mai de preț a Rusiei
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.01.2022

Forțele Spetsnaz ale Rusiei sunt forțe de infanterie ușoară care sunt în mare parte configurate pentru misiuni de recunoaștere, contrainsurgență și proiecție de putere, mai comparabile cu Regimentul 75 Ranger din SUA sau Brigada 16 de Asalt Aerian a Marii Britanii decât cu adevăratele forțe speciale. Însă, Comandamentul Forțelor de Operații Speciale din Rusia este o adevărată unitate de forțe speciale.

Misiunile Spetsnaz variază de la recunoașterea câmpului de luptă și sabotajul din spatele liniilor până la instruirea gherilelor și, tot mai des, sprijinirea regimurilor aliate împotriva insurgențelor și protestelor. Membrii Spetsnaz au jucat un rol semnificativ în toate desfășurările recente, inclusiv în Crimeea, Donbas și Siria.

Forțele Spetsnaz sunt orientate în special către operațiuni de „război politic”, astfel reflectând interesul special al Moscovei de a integra misiunile militare convenționale cu „măsuri ascunse”.

Spetsnaz, forțele de elită principale ale armatei rusești

Deși există și alte unități de elită, cum ar fi Regimentul Independent de Recunoaștere al 45-lea, Spetsnaz (termenul este o contracție pentru spetsial’noe naznacheniya care înseamnă „cu scop special” sau „desemnare specială”) rămân forțele de elită principale ale armatei rusești. Membrii Spetsnaz fac parte din serviciile de informații militare.

Sursa foto: Shutterstock

Deși forțele Spetsnaz sunt considerate un atu strategic, acestea sunt „împrumutate” comandamentelor teritoriale pentru desfășurarea operațională pe timp de război, fiind supuse autorității finale a Statului Major.

Forțele Spetsnaz au fost inițial formate ca răspuns la Războiul Rece, active strategice ce puteau fi trimise adânc în spatele liniilor Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în special pentru a viza armele nucleare tactice și structurile de comandă.

Forțele Spetsnaz au ajuns să joace un rol disproporționat în războiul sovietic din Afganistan

Astfel, forțele Spetsnaz trebuiau să combine capacitatea de a fi introduse pe furiș pe uscat, aer sau mare, iar membrii grupărilor să fie atât cercetași, cât și atacanți. Această combinație de misiuni însemna că, deși forțele erau în mare parte formate din recruți (chiar dacă erau cei mai buni), aceștia trebuiau să fie capabili să acționeze cu mai multă inițiativă decât majoritatea celorlalte unități sovietice, scrie Marshall Center.

Drept urmare, forțele Spetsnaz au ajuns să joace un rol disproporționat în războiul sovietic din Afganistan, ambele ​​războaie cecene, dar și în operațiunile străine recente, inclusiv Georgia, Crimeea, Donbas și Siria.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Gulag, sistemul sovietic de lagăre care a închis milioane de oameni de cele mai multe ori nevinovați

„Drumul oaselor”, cel mai rece drum de pe planetă, sub care mii de prizonieri din gulagurile staliniste au fost îngropați

Tensiuni în Marea Neagră. Forţele Navale ale Rusiei au efectuat exerciţii militare

Arctica, următorul subiect de dispută dintre Rusia și Europa. Ce propuneri a înaintat UE?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase