Home » Istorie » O groapă comună cu rămășițele a 25 de femei și copii, descoperită în nordul Peru

O groapă comună cu rămășițele a 25 de femei și copii, descoperită în nordul Peru

O groapă comună cu rămășițele a 25 de femei și copii, descoperită în nordul Peru
Credit foto: Ministerul Culturii din Peru
Publicat: 22.11.2021

Arheologii au descoperit o groapă comună care conține rămășițele a 25 de persoane, majoritatea femei, în situl pre-incaș Chan Chan, de lângă Trujillo, în nordul Peru.

Rămășițele erau acoperite în straturi de țesături și dispuse în poziții așezate într-o groapă de 10 metri pătrați lângă zidul sudic al cetății Chimu. În groapa comună de înmormântare au mai fost descoperite 70 de vase ceramice și artefacte asociate muncitorilor din textile.

Potrivit lui Jorge Meneses, șeful proiectului de cercetare arheologică, această descoperire este neobișnuită datorită caracteristicilor și amplasării sale într-o zonă mai înaltă a complexului zidit Utzh An (Marele Chimu).

„Majoritatea dintre rămășițe au aparținut unor femei cu vârste sub 30 de ani care au fost îngropate cu obiecte folosite în activitățile textile, câțiva copii și câțiva adolescenți. Este o populație foarte specifică, nici prea tânără având în vedere că durata medie de viață a omului la vremea respectivă era de 40 de ani”, a precizat directorul șantierului arheologic, citat de History Blog.

Groapa comună cu rămășițele Chimu din Peru nu reprezenta un sit de sacrificare umană

În baza primelor examinări, cercetătorii au opinat că nu există nicio dovadă că oamenii din mormânt ar fi fost sacrificați. Nu au fost îngropați în același timp. Un individ a fost înmormântat la scurt timp după deces. Totodată, unele dintre oasele altor oameni au fost albite și dezarticulate, indicând faptul că au fost mutate în groapa comună după ce s-au descompus în altă parte.

Specialiștii sunt intrigați de caracteristicile neobișnuite deoarece, deși este o groapă comună, înmormântările și reînhumările au fost făcute cu grijă, iar calitatea și cantitatea obiectelor îngropate ca ofrande funerare sugerează că decedații ar fi putut fi membri ai elitei Chimu.

Civilizaţia Chimu s-a întins de pe coasta de nord a statului Peru până în Ecuadorul de astăzi, însă a dispărut brusc în 1475 după ce a fost cucerită de către Imperiul Inca.

În 2019, arheologii au descoperit rămășițele a peste 230 de copii și 400 de lame, sacrificați într-un val „incontrolabil” de crime menite să calmeze zeii antici. A fost cea mai mare descoperire a unui ritual de sacrificare al copiilor realizat de către cultura pre-columbiană Chimu.

Vă recomandăm să citiți și:

Sacrificarea a peste 130 de copii ar fi avut legătură cu fenomenul El Nino

Analizarea a 800 de cranii scoate la iveală faptul că medicii din Imperiul Incaş erau mai buni decât cei din timpul Războiului Civil American

Misterul copiilor mumificați din celebrele Catacombe ale Capucinilor din Palermo

Mumiile otrăvitoare! Cercetătorii au descoperit o toxină misterioasă pe hainele unor fete sacrificate de incaşi în timpul unui ritual

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase