Home » Istorie » Turnul Clifford, care găzduiește toaleta lui Henric al III-lea, a fost restaurat și poate fi vizitat

Turnul Clifford, care găzduiește toaleta lui Henric al III-lea, a fost restaurat și poate fi vizitat

Foto: Profimedia
Publicat: 05.04.2022

Turnul Clifford din York este singura structură rămasă din Castelul York. Structura originală de pe amplasament a fost un castel normand din lemn, construit de William Cuceritorul în 1068.

Fortăreața de lemn a fost arsă în 1190 într-o revoltă antisemită îngrozitoare în care cei 150 de membri ai comunității evreiești din York se baricadaseră în interiorul turnului de teama atacatorilor.

Sub atacurile violente ale cavalerilor, ale unei mașini de asediu și ale răsculaților, evreii din interiorul fortăreței au dat foc turnului și s-au sinucis. Cei câțiva care au renunțat la sinucidere și au reușit să scape din turn au fost masacrați de mulțime, povestește The History Blog.

Turnul Clifford a fost restaurat de mai multe ori de-a lungul timpului

Actualul Turn Clifford a fost construit pe cenușa acestei tragedii. Reconstrucția a început la începutul secolului al XIII-lea, dar noua fortăreață din piatră nu a fost finalizată până la sfârșitul secolului.

Castelul York a fost folosit în principal în scopuri administrative: închisoare, monetărie, pentru scurt timp ca sediu al vistieriei statului și nu ca o reședință regală reală. Astfel, castelul nu era foarte bine întreținut.

Relatările din secolul al XV-lea raportează că unele dintre clădiri erau deja ruinate, iar în anii 1590 a avut loc un scandal în jurul temnicerului castelului, care ar fi încercat să demoleze turnul pentru a vinde piatra.

Turnul Clifford a fost în centrul acțiunii în Războiul Civil Englez. Regina Henrietta Maria l-a restaurat și a pus un nou acoperiș din lemn în 1643, tocmai la timp pentru a fi preluat de forțele parlamentare în 1644.

După restaurare, turnul a fost ocupat de soldați care erau petrecăreți notorii. Pe 23 aprilie 1684, au tras o salvă ceremonială în interior și au incendiat din nou locul. Focul a distrus interioarele din lemn și acoperișul pus de Henrietta Maria; turnul a căzut din nou în ruină. Ocazional, oamenii îl foloseau pe post de grajd sau hambar.

În cele din urmă, castelul a devenit proprietatea statului în 1915 și a fost reparat și stabilizat în anii 1930 pentru a putea fi deschis pentru public pentru prima dată în secole.

Turnul poate fi vizitat de public de aproape 100 de ani

Însă nu era mare lucru de văzut; o vizită de cel mult 15 minute era suficientă pentru a urca scara circulară de piatră pentru a vedea niște priveliști grozave ale orașului York, inclusiv Catedrala. Nu existau indicatoare, panourile informative erau limitate, iar vizitatorii nu ar fi avut nimic de făcut înăuntru decât să privească în sus către cer.

În prezent, English Heritage a investit 5 milioane de lire sterline într-o transformare totală a interiorului turnului. Scările din lemn și aleile suspendate se încrucișează pe zidurile turnului, oferindu-le vizitatorilor acces la spații rămase ascunse mult timp, precum toaleta lui Henric al III-lea.

Era o baie de înaltă tehnologie în secolul al XIII-lea, cu un dulap încorporat pentru articole de toaletă și un mecanism de evacuare a apei, care se scurgea undeva în afara castelului.

Vizitatorii care urcă pe pasarele ajung pe noua terasă de pe acoperiș, de unde pot vedea orașul într-un mod spectaculos.

Noul interior și noul acoperiș de la Turnul Clifford sunt realizate într-o arhitectură contemporană de top. Susținută de patru coloane subțiri din lemn, structura ingenioasă se așază pe o fundație de plută, care distribuie greutatea, fără a afecta vestigiile arheologice de sub turn.

Cum a fost transformat turnul într-o adevărată atracție pentru turiști?

Noua interpretare va ajuta la plasarea turnului atât în contextul istoricului castel York, cât și al orașului York însuși, precum și la introducerea vizitatorilor în istoria lungă și agitată a turnului.

Vizitatorii vor putea explora fondarea castelului de către William Cuceritorul, rolul turnului ca loc al tragicului masacru din 1190 și al sinuciderii comunității evreiești din York (unul dintre cele mai grave episoade antisemite din istoria Angliei) și rolul castelului atât ca cetate regală medievală, cât și de garnizoană în timpul războiului civil.

Parte integrantă a noii scheme este peisajul sonor al acesteia. Straturile de sunet de fundal vor duce vizitatorii înapoi în timp, permițându-le să experimenteze turnul așa cum ar fi fost în diferite perioade din lunga sa istorie.

Vizitatorii se vor afla în cinci momente cheie din acea istorie cu ajutorul vocilor locuitorilor din zonă, care dau viață poveștilor personajelor fictive, fiecare reprezentând un capitol diferit din trecutul turnului.

Turnul Clifford a fost redeschis pe 2 aprilie.

Vă recomandăm să citiți și:

81 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă, tragedia de la 1 aprilie 1941

Cel mai vechi observator solar din America a fost construit de o civilizație necunoscută

Cum mirosea societatea antică? Oamenii de știință reconstruiesc mirosurile din trecut

Dieta medievală. Ce mâncau bogații și săracii acelor vremuri?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase