Home » Istorie » Oamenii preistorici, vânători de succes. Ce dezvăluie prădătorii antici?

Oamenii preistorici, vânători de succes. Ce dezvăluie prădătorii antici?

Oamenii preistorici, vânători de succes. Ce dezvăluie prădătorii antici?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.05.2022

O nouă analiză condusă de Universitatea Rice, Texas, SUA a rămășițelor unor prădători antici dezvăluie noi informații despre modul în care oamenii preistorici își găseau sau nu hrana.

Timp de mai bine de trei decenii, arheologii au crezut că o sursă potențială de carne, crucială pentru dezvoltarea creierului uman timpuriu, era carnea abandonată de la prada tigrilor cu dinți-sabie.

Până de curând, cercetătorii credeau că oamenii preistorici desprindeau carnea de pe carcasele de animale abandonate pentru a o consuma, dar aceste rămășițe antice sugerează că nu era așa.

Noul studiu, publicat în Scientific Reports, realizat pe rămășițe fosile de acum 1,5 milioane de ani, dezvăluie că tigrii cu dinți-sabie devorau în întregime carnea prăzii lor și chiar consumau unele oase.

Carnea abandonată de prădători, hrană pentru oameni?

Acești prădători emblematici, numiți astfel pentru caninii lor superiori enormi, au cutreierat peisajele din Africa, Eurasia și America, din Miocen, până în Pleistocenul târziu.

Manuel Domínguez-Rodrigo, profesor de antropologie la Rice și primul autor al studiului, a reușit să determine, împreună cu ai săi colegi, obiceiurile alimentare ale acestor feline preistorice pe baza scheletelor lor și a celor ale prăzii lor.

Descoperirea este importantă, a spus Domínguez-Rodrigo, deoarece înseamnă că oamenii timpurii se bazau pe moduri diferite de a găsi surse de proteine. Aceasta oferă mai mult sprijin ideii că primii oameni erau deja vânători de succes.

O mulțime de întrebări fără răspuns

Domínguez-Rodrigo a spus că cercetarea ajută la aprofundarea acestui domeniu de studiu, deoarece elimină o sursă a acestui tip important de hrană pentru oamenii antici.

Cu toate acestea, a spus el, există încă o mulțime de întrebări fără răspuns cu privire la modul în care oamenii preistorici vânau și adunau hrana, iar aceste subiecte vor fi în centrul lucrărilor viitoare.

Printre co-autorii studiului s-au numărat Charles Egeland de la University of North Carolin, Lucía Cobo-Sánchez de la Universitatea Köln din Germania, Enrique Baquedano de la Muzeul Regional de Arheologie din Alcalá de Henares din Madrid și Richard Hulbert de la Muzeul de Istorie Naturală din Florida, notează EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Oamenii preistorici gravau imagini pe tăblițe de piatră la lumina focului, în urmă cu 15.000 de ani

Oamenii preistorici erau mai organizați decât ne-am fi așteptat. Ce arată un nou studiu?

Lupii preistorici erau diferiți de lupii cenușii, arată ADN-ul acestora, conform unui studiu

Cercetătorii au descoperit de ce oamenii preistorici au atașat mânere la uneltele lor

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase