Home » Istorie » Orașele pierdute din Amazon, descoperite prin scanarea cu Lidar

Orașele pierdute din Amazon, descoperite prin scanarea cu Lidar

Orașele pierdute din Amazon, descoperite prin scanarea cu Lidar
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31.05.2022

O echipă internațională de arheologi a descoperit o rețea de orașe străvechi în pădurea Llanos de Mojos din Bolivia cu ajutorul Lidar (Light Detection and Ranging).

Orașele au fost construite de către cultura indigenă Casarabe între anii 500-1400 d.Hr., care a construit centre urbane la scară largă și o rețea de rezervoare, drumuri și puncte de control comparabile doar cu statele arhaice din Anzii centrali.

Întinderea centrală a orașelor cuprinde mai multe hectare, în care Casarabe au construit structuri civice-ceremoniale în formă de U, movile cu platforme și piramide conice înalte de 21 de metri.

Locuitorii acestei regiuni au creat un nou peisaj social și public

„Am suspectat de mult timp că cele mai complexe societăți precolumbiene din întregul bazin s-au dezvoltat în această parte a Amazonului bolivian, dar dovezile sunt ascunse sub coronamentul pădurii și sunt greu de vizitat și observat direct. Sistemul nostru a dezvăluit terase construite, drumuri drepte, incinte cu puncte de control și rezervoare de apă. Există structuri monumentale la doar un kilometru și jumătate distanță, conectate prin 600 de kilometri de canale, drumuri carosabile lungi și ridicate, care leagă situri, rezervoare și lacuri”, a explicat profesorul Jose Iriarte de la Universitatea din Exeter.

În momentul în care orașele erau construite, comunitățile din Llanos de Mojos au transformat savanele inundate sezonier din Amazon, în peisaje agricole și acvatice productive, scrie HeritageDaily.

Amazonia occidentală, slab populată în perioada prehispanică?

Studiul, publicat în jurnalul Nature, arată că populația indigenă nu numai că a gestionat peisaje împădurite, dar a creat în tandem și peisaje urbane – oferind dovezi ale unor strategii de subzistență durabile și de succes, dar și un patrimoniu cultural-ecologic nedescoperit până acum.

„Aceste orașe antice au fost centrele principale ale unei rețele regionale de așezări conectate prin drumuri drepte, încă vizibile, care radiază din aceste situri pe o distanță de mai mulți kilometri. Rezultatele noastre înlătură argumentele conform cărora Amazonia occidentală a fost slab populată în perioada prehispanică. Dispunerea arhitecturală a marilor situri de așezări din cultura Casarabe indică faptul că locuitorii acestei regiuni au creat un nou peisaj social și public”, a explicat dr. Mark Robinson de la Universitatea din Exeter.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Defrișările din pădurea amazoniană din Brazilia au ajuns la un nivel record

Comunitățile indigene amazoniene prezintă cele mai scăzute rate de demență din lume

O plantă amazoniană misterioasă a primit o denumire după 50 de ani de la descoperire

Pădurea amazoniană emite, pentru prima dată, mai mult dioxid de carbon decât este capabilă să absoarbă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase