Home » Istorie » Una dintre cele mai timpurii moschei din lume, descoperită în deșertul Negev din Israel

Una dintre cele mai timpurii moschei din lume, descoperită în deșertul Negev din Israel

Publicat: 24.06.2022

Arheologii israelieni au descoperit o moschee antică rară în sudul țării, despre care experții în antichități au spus că dezvăluie detalii importante despre tranziția de la creștinism la religia Islamului în regiune.

Ruinele moscheii, veche de peste 1.200 de ani, au fost descoperit în timpul lucrărilor de construire a unui nou cartier în orașul beduin Rahat, a transmis Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA) într-un comunicat de presă.

Moscheea, situată în deșertul Negev, conținea o încăpere dreptunghiulară și un zid orientat spre Mecca, precum și o nișă în semi-cerc în zid orientată spre sud, a mai anunțat IAA.

Cele două lăcașuri de cult se numără „printre cele mai timpurii din lume”

„Aceste elemente arhitecturale unice arată că structura a fost folosită ca moschee”, au explicat experții israelieni, adăugând că moscheea a găzduit probabil câțiva zeci de credincioși în același timp.

La o scurtă distanță de moschee, „o clădire luxoasă” a fost, de asemenea, descoperită, precum și rămășițe de veselă și artefacte din sticlă, toate acestea sugerând un nivel crescut de bogăție al celor care au locuit aici.

Cu trei ani în urmă, autoritățile israeliene au dezgropat o altă moschee în apropiere, care data din secolele VII sau VIII e.n., astfel că cele două lăcașuri de cult se numără „printre cele mai timpurii din lume”.

Ce dezvăluie moscheile și celelalte structuri descoperite în deșertul Negev din Israel?

Moscheile și celelalte structuri descoperite în zonă dezvăluie „procesul istoric care a avut loc în nordul Negev odată cu introducerea unei noi religii, religia Islamului, precum și o nouă guvernare și cultură în regiune”.

„Acestea au fost stabilite gradual, preluând guvernul bizantin timpuriu și creștinismul care au deținut controlul asupra teritoriului timp de sute de ani”, au adăugat experții, potrivit The Guardian.

Cucerirea musulmană în regiune a avut loc în prima jumătate a secolului al VII-lea.

Arheologii de la IAA au mai transmis că moscheile găsite în Rahat ar trebui să fie păstrate în locurile actuale, fie ca monumente istorice sau ca lăcașuri de cult active.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Acvariul care le permite peștilor „să meargă pe uscat”, creat de cercetătorii israelieni

Arheologii israelieni au descoperit un mare centru de vinificație, vechi de 1.500 de ani

Arheologii din Israel au descoperit un tezaur de monede rare

Arheologii din Israel au descoperit o carieră de piatră, veche de 2.000 de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase