Home » Istorie » Arheologii din Israel au descoperit o carieră de piatră, veche de 2.000 de ani

Arheologii din Israel au descoperit o carieră de piatră, veche de 2.000 de ani

Arheologii din Israel au descoperit o carieră de piatră, veche de 2.000 de ani
Credit foto: Shai Halevi, Israel Antiquities Authority
Publicat: 05.10.2021

O echipă de arheologi care a făcut săpături în Ierusalim a descoperit o vastă carieră de piatră ce datează de acum 2.000 de ani, din perioada celui de-al Doilea Templu.

Cariera excavată acoperă aproximativ 600 de metri pătrați, însă specialiștii cred că era de cel puțin două sau trei ori mai mare. Blocurile de construcție masive măsoară 1,5 x 2 m.

„Proiectele de construcție pe scară largă din Ierusalimul antic, precum Muntele Templului, au necesitat o cantitate mare de materiale de construcție și capacitatea de a organiza și coordona cariera și transportul a mii de blocuri de construcții în orașul antic”, a spus dr. Moran Hagbi, arheolog la Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA).

În carieră au fost descoperite blocuri de construcție în diferite etape de lucru. „De exemplu, am descoperit blocuri de piatră, mari și pătrate, în punctul de a fi desprinse de roca de bază, înainte de a le încărca și transporta în orașul antic”, a mai spus arheologul egiptean, citat de Sci News.

Cariera de piatră permite testarea tehnologiilor antice

„Pentru noi, această carieră prezintă o mare oportunitate: deoarece unele pietre au fost lăsate in situ și astfel putem copia tehnologii antice și le putem experimenta pentru a recrea procesele prin care au fost extrase pietrele de construcție”, a adăugat el.

Arheologii IAA intenționează să recreeze metodele vechi folosite pentru detașarea blocurilor de piatră și să testeze eficacitatea metodelor descrise în sursele antice.

Pentru a face acest lucru, ei vor utiliza copii ale instrumentelor antice descoperite în săpăturile anterioare și pregătite special în scopuri experimentale.

„Într-un mod simbolic, explozia de dezvoltare actuală din Ierusalim ne oferă ocazia de a săpa și cerceta marile proiecte de construcții din Ierusalimul antic”, a spus dr. Eli Eskozido, directorul general al IAA.

Acesta a precizat că, înainte de începerea oricărui proiect de dezvoltare în Ierusalim, sunt chemați arheologii pentru a excava și examina orice descoperire antică, „de dragul generațiilor viitoare”.

Vă recomandăm să citiți și:

O descoperire arheologică de excepţie întăreşte ideea conform căreia ”există o continuitate a existenţei evreilor în Ierusalim”

Descoperire uimitoare: să fie într-adevăr acesta locul în care a fost îngropat Iisus? S-a aflat vârsta Mormântului Sfânt din Ierusalim

Descoperire arheologică ce are loc ”doar o dată în viaţă” în vechiul oraş al Ierusalimului. ”Reprezintă un miracol”

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase