Home » Istorie » Arheologii caută indicii despre o regină anglo-saxonă pierdută

Arheologii caută indicii despre o regină anglo-saxonă pierdută

Arheologii caută indicii despre o regină anglo-saxonă pierdută
Credit: Domeniul Public/ Wikimedia
Publicat: 05.08.2022

Arheologii de la Universitatea din Reading au demarat un proiect pentru a căuta indicii despre Cynethryth, una dintre cele mai puternice regine anglo-saxone din Marea Britanie în secolul al VIII-lea d.Hr.

Cynethryth a fost o regină din Mercia, soția regelui Offa și mama regelui Ecgfrith.

Ea este singura regină consort anglo-saxonă al cărei nume a fost bătut pe monede (posibil pentru a o imita pe împărăteasa bizantină Irene) și a fost chiar asociată cu soțul ei în hărți.

După moartea lui Offa, în anul 796 d.Hr., Cynethryth a depus jurăminte religioase și a devenit stareță a unei mănăstiri din Cookham, lângă Maidenhead, Anglia, scrie HeritageDaily.

Cynethryth, una dintre cele mai puternice regine anglo-saxone

În august 2021, arheologii, conduși de Gabor Thomas de la Universitatea din Reading, au anunțat descoperirea mănăstirii în incinta Bisericii Sfânta Treime.

O rețea de peste douăzeci de mănăstiri a fost înființată de-a lungul traseului Tamisei, de la izvor până la gură, în perioada anglo-saxonă, dar aproape niciunul dintre aceste situri nu a făcut obiectul unor cercetări arheologice.

În cadrul unor săpături de trei ani, echipa intenționează să efectueze un studiu amplu al mănăstirii în speranța de a găsi dovezi ale reginei pierdute.

O fereastră către o perioadă crucială a istoriei englezești

De asemenea, echipa speră să scoată la iveală mai multe detalii despre dispunerea clădirilor monahale și obiecte care oferă indicii despre viața de zi cu zi a oamenilor care au trăit acolo.

,,Această mănăstire, cândva puternică, a stat ascunsă timp de secole, ceea ce o face o perspectivă excelentă pentru descoperiri care ar putea oferi indicii despre viața anglo-saxonă într-o regiune relativ neexplorată a Angliei.”

,,Aceasta va fi o oportunitate valoroasă de a deschide o fereastră către o perioadă crucială a istoriei englezești, precum și de a le oferi arheologilor de mâine șansa de a-și exersa abilitățile și de a juca un potențial rol principal în una dintre cele mai interesante săpături arheologice actuale din Marea Britanie.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Parfumul Cleopatrei a fost recreat de oamenii de știință. Ce arome prefera „regina Nilului”?

O singură proteină poate declanșa tranziția de la furnică lucrătoare la regină

Anne Boleyn, prima regină a Angliei executată public. A fost acuzată de adulter și vrăjitorie

Xiwangmu, Regina Mamă din Vest şi Piersicile Nemuririi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase