Home » Istorie » Jimmy Hoffa, cel mai faimos caz de dispariție al Statelor Unite

Jimmy Hoffa, cel mai faimos caz de dispariție al Statelor Unite

Publicat: 10.10.2022

James Riddle „Jimmy” Hoffa a fost un sindicalist american, născut la 14 februarie 1913, dispărut pe 30 Iulie 1975, într-o suburbie din Detroit, și declarat oficial decedat în 1982.

A fost președintele celei mai mari uniuni sindicale nord-americane, International Brotherhood of Teamsters (IBT – o adunare sindicală ce reprezenta interesele antrepozitarilor și camionagiilor, cu peste 1,5 milioane de membri).

În ciuda sutelor de teorii care mai de care mai fanteziste despre dispariția lui Hoffa, până în prezent nu au fost confirmate decât foarte puține informații.

Cine a fost Jimmy Hoffa?

În anul 1964, a fost condamnat pentru luare de mită și fraudă, iar trei ani mai târziu a fost condamnat la 13 ani de închisoare. A fost scutit de cea mai mare parte a detenției, în urma unei înțelegeri pe care a făcut-o cu președintele american Richard Nixon.

În schimbul promisiunii de a renunța la funcția de conducere pe care o avea în cadrul sindicatului, Hoffa scăpa de închisoare. În 1971 a părăsit International Brotherhood of Teamsters, iar din 1975 nu a mai fost văzut deloc.

Ce a făcut Jimmy Hoffa?

Cazul lui Hoffa constituie una dintre cele mai faimoase dispariții din Statele Unite ale Americii, potrivit Britannica.

Jimmy Hoffa a avut legături cu multe grupări care se ocupau de activități ilicite, ceea ce i-a creat probleme, existând numeroase tentative ale adversarilor săi politici de a-l scoate din peisajul IBT, tocmai din cauza acestor ilegalități în care începuse să se implice. În 1964, fratele președintelui John F. Kennedy, procurorul Robert F. Kennedy, l-a condamnat la opt ani de închisoare pentru fraudă și tentativă de a mitui autoritățile, pedeapsă la care s-au adăugat încă cinci ani primiți pentru utilizarea necorespunzătoare a fondurilor sindicatului.

Jimmy Hoffa și relațiile sale cu mafia

În total, Hoffa trebuia să ispășească treisprezece ani de închisoare. A fost închis în 1967, dar eliberat după doar patru ani. Hoffa aranjase un acord de grațiere cu noul președintele al SUA, Richard Nixon, iar una dintre condiții a fost să demisioneze din funcția de președinte de sindicat. După eliberarea lui Hoffa în 1971, Frăția Internațională a Transporturilor (International Brotherhood of Teamsters) a sprijinit realegerea lui Nixon. Aceasta a fost o schimbare majoră pentru IBT, deoarece anterior reprezentanții sindicatului susținuseră doar democrați. De asemenea, s-a vehiculat că Nixon a fost plătit cu 1 milion de dolari sau chiar mai mult pentru a-l elibera pe Hoffa și pentru a obține sprijinul politic al IBT.

Așadar, Jimmy Hoffa a fost constrâns să demisioneze de la președinția IBT, ca parte a înțelegerii sale de a ieși din închisoare. Dar intențiile lui erau departe de a renunța atât de ușor și plănuiește să revină la conducerea sindicatului, continuându-și activitatea pe ascuns și stârnind, în același timp, anumite figuri din cadrul departamentului de crime organizate care, de altfel, îi atrag atenția că mișcările lui nu sunt tocmai inteligente.

Prima dată când Hoffa s-a implicat în crima organizată a fost cu ocazia unor neînțelegeri între IBT și Congress of Industrialized Organizations (o federație care reunea în sindicate industriale muncitorii din Statele Unite și Canada). Pentru a intimida concurența, a angajat câțiva reprezentanți mafia să-i amenințe pe cei de la CIO, rămânând apoi în colaborare cu ei, iar una dintre cele mai cunoscute infracțiuni ale lui Hoffa a împrumutul ilegal de mari fonduri de pensii acordare liderilor mafiei, în loc să folosească banii pentru cei îndreptățiți.

Jimmy Hoffa, una dintre cele mai faimoase dispariții ale SUA

Pe 30 iulie 1975, Hoffa și-a părăsit casa din Pontiac Grand Ville, pentru a se întâlni cu niște camarazi mafioți, Anthony Giacalone și Anthony Provenzano, întâlnirea urmând să aibă loc la restaurantul Machus Red Fox, la ora 14:00.

La scurt timp după ce a ajuns la destinație, Hoffa și-a sunat soția să-i spună că aceștia încă nu și-au făcut apariția. A fost ultima dată când soția lui Hoffa a mai vorbit cu el. În aceeași zi, a raportat poliției dispariția lui. I-a fost găsită mașina în fața restaurantului, fără semne sau indicii care să-i ajute pe anchetatori, iar ultima persoană care se pare că-l văzuse în viață pe Hoffa era un șofer de camion. Acesta îl observase într-o mașină, în compania mai multor persoane neidentificate.

Hoffa a fost declarat mort, fără, însă, vreo dovadă

Conform descrierii, mașina aparținea fiului lui Anthony Giacalone, unul dintre personajele cu care Hoffa trebuia să se întâlnească în ziua dispariției.

În 1982, Hoffa a fost declarat mort, fără, însă, vreo dovadă sau informație despre unde s-ar afla corpul lui. Explicația FBI-ului referitoare la dispariția lui Hoffa înaintează teoria conform căreia acesta ar fi fost executat de noua conducere a Teamster pentru a împiedica o posibilă revenire a lui la putere în politica sindicală.

Deși FBI continuă să exploreze pistele în acest caz, de atunci și până acum nu a fost găsit niciun indiciu care să-i apropie de adevărul în cazul Hoffa, dispariția lui fără urmă intrigându-i de peste 40 de ani pe investigatori.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum şi-a găsit ”naşul” Al Capone, cel mai mare gangster al Americii

Noi probe în misteriosul caz al lui Jimmy Hoffa. Agenții FBI au lansat o nouă investigație

Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria lui Pacepa?

Pe Frank Sinatra îl doreau femeile, bărbaţii şi FBI-ul. Legăturile lui cu mafia şi alte secrete

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase