Home » Istorie » Codex Gigas sau „Biblia Diavolului”. Ce secrete întunecate ascunde?

Codex Gigas sau „Biblia Diavolului”. Ce secrete întunecate ascunde?

Publicat: 17.10.2022

Codex Gigas este un manuscris medieval miniatural, creat în mănăstirea benedictină din Podlažice, în Boemia, în prezent o regiune din actuala Republică Cehă.

Potrivit legendei, Codexul a fost creat de Herman cel Recluz, un călugăr benedictin care a trăit în apropierea orașului Chrudim în secolul al XIII-lea.

Herman și-a încălcat jurămintele monahale și a fost condamnat la imixtiune, fiind zidit de viu. El va fi eliberat după ce va termina o carte care să cuprindă toate cunoștințele pământești, o realizare care ar fi durat mulți ani.

Practica era de obicei rezervată celor care încălcau un jurământ de castitate, astfel de exemple fiind descrise în relatările istorice din secolul al XVII-lea.

Cum a fost creat Codexul?

O altă versiune a legendei descrie cum Herman a fost zidit și lăsat să moară de foame sau deshidratare, dar, implorându-l pe abate, i s-a acordat un an pentru a finaliza lucrările.

Pe măsură ce se apropia miezul nopții din ultima noapte a anului, Herman și-a dat seama de sarcina imposibilă care îl aștepta și și-a vândut sufletul diavolului în schimbul acordării capacității supraomenești de a termina Codexul.

Potrivit unor surse, Herman a desenat portretul diavolului pe pagina 577 a manuscrisului său în semn de recunoștință, înfățișat ca o creatură ghemuită, cu coarne roșii, o față verde, două limbi și brațe cu gheare întinse.

Dublarea limbilor evocă asocieri negative cu șerpii (care au limbi bifurcate), o referință metaforică la ființele umane necinstite.

Cel mai mare manuscris medieval miniatural existent din lume

Codexul este cel mai mare manuscris medieval miniatural existent din lume, conținând Biblia Vulgata completă, precum și alte lucrări populare, toate scrise în limba latină.

De-a lungul secolelor, Codexul a trecut din mână în mână între călugării cistercieni de la Mănăstirea Sedlec, mănăstirea benedictină din Břevnov, biblioteca unei mănăstiri din Broumov, înainte de a fi dus în cele din urmă la Praga în 1594 pentru a face parte din colecțiile împăratului Rudolf al II-lea.

După încheierea Războiului de Treizeci de Ani în 1648, Codexul a fost luat de armata suedeză și păstrat în Biblioteca Regală Suedeză din Stockholm, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Test de cultură generală. Tu știi cine a scris Biblia?

Biblia lui Elvis Presley a fost vândută la licitaţie

Biblia ajută cercetătorii în elaborarea algoritmilor mai buni de traducere

Drepturile pentru „Biblia pierdută” al autorului român Igor Bergler, achiziţionate de cel mai mare grup editorial din lume

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase