Home » Istorie » Arheologii au descoperit măști mayașe la Toniná. Ce simbolizează chipurile din trecut?

Arheologii au descoperit măști mayașe la Toniná. Ce simbolizează chipurile din trecut?

Arheologii au descoperit măști mayașe la Toniná. Ce simbolizează chipurile din trecut?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 13.12.2022

Arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) au scos la iveală o colecție de măști mayașe din stuc din orașul precolumbian Toniná.

Toniná, care înseamnă „casă de piatră” în limba tzeltală, a fost numit inițial Po sau Popo în textele maya clasice.

Orașul este situat la o altitudine de 800 până la 900 de metri deasupra nivelului mediu al mării, în munții Chiapas din sudul Mexicului, la doar 65 km de orașul rival mayaș Palenque.

Cele două orașe au fost deseori implicate în conflicte sporadice, Toniná devenind politicul dominant în ținuturile mayașe vestice.

Toniná a fost locuit pentru prima dată în timpul perioadei clasice timpurii, majoritatea construcțiilor majore având loc între secolele VI și IX d.Hr.

Măștile reprezintă temele lumii subterane, pământului și cerului

Orașul este format din temple-piramide așezate pe o serie de terase deasupra unei platforme centrale, mai multe curți de bal, palate și peste 100 de monumente sculptate, scrie Heritage Daily.

În timpul prăbușirii mayașilor clasici, Toniná a fost una dintre ultimele cetăți mayașe care au rămas ocupate dincolo de intervalul clasic terminal, dovezile unui conducător fără nume fiind asociate unui monument care datează din anul 904 d.Hr.

Săpăturile efectuate la Toniná în 2013, au scos la iveală o colecție mare de măști mayașe din stuc și diverse reprezentări în stuc și sculpturi, îngropate într-o structură la sud-est de Sunken Plaza a Palacio de los Caracoles.

Cercetătorii au datat măștile în jurul anilor 650-700 d.Hr.

Artefactele au fost conservate și depozitate la Toniná, descoperirea fiind anunțată abia acum, după o perioadă de studiu continuu.

Cercetătorii de la INAH au datat măștile în jurul anilor 650-700 d.Hr. și sugerează că ele reprezintă temele lumii subterane, pământului și cerului.

O mască similară a fost descoperită mai recent, în 2018, la Templul Soarelui, situat la sud de piața principală. Această mască este o reprezentare a stăpânului lumii subterane, astfel de reprezentări fiind adesea prezentate fără maxilarul inferior pentru a indica faptul că sunt morți.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Victimele mayașilor erau legate înainte de a fi sacrificate. Ce ascunde „Peștera terorii”?

Drogurile, nelipsite din ritualurile mayașilor. Ce substanțe foloseau?

Balankanche, peștera sacră a mayașilor sau poarta către un tărâm al zeilor

Mayașii își împodobeau dinții cu nestemate, iar practica antică avea o semnificație aparte

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase