Home » Istorie » Ce adăpostește camera secretă din Muntele Rushmore?

Ce adăpostește camera secretă din Muntele Rushmore?

Foto: Pixabay
Publicat: 05.02.2023

În ziua de Halloween din 1941, efortul de 14 ani de a sculpta chipuri înalte de 18 metri în una dintre fațadele Muntelui Rushmore a fost în sfârșit finalizat.

Structura prezintă profilurile președinților americani George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln și Theodore Roosevelt. Dar știați că în spatele acestor fațade de piatră se află o imensă cameră ascunsă?

Create de sculptorul danez-american Gutzon Borglum, chipurile care alcătuiesc „Sanctuarul democrației” au fost alese pentru a reprezenta nașterea, creșterea, dezvoltarea și conservarea națiunii.

Planurile inițiale intenționau însă să includă figuri mai relevante pentru vestul țării, inclusiv pe șeful Sioux Red Cloud. Lider al tribului Oglala Teton Dakota, Red Cloud a luptat pentru a proteja teritoriile vestice de eforturile Guvernului american de a construi drumuri pe teritoriul indigenilor între 1865 și 1867.

Însă, după ce lui Borglum i s-a atribuit rolul de sculptor principal, planurile au fost abandonate în favoarea includerii unor figuri cu o semnificație mai mult națională, spre deosebire de cea locală.

Chipurile de pe Muntele Rushmore alcătuiesc „Sanctuarul democrației”

Susan B. Anthony ar fi trebuit să fie, de asemenea, inclusă pe structură, pentru a recunoaște rolul acesteia în obținerea drepturilor de vot pentru femei prin formarea Asociației Naționale pentru Sufragiu Feminin în 1869. Cu toate acestea, și aceste planuri au fost abandonate, deoarece proiectul de lege care propunea includerea activistei a venit prea târziu, după ce lucrările de construire începuseră deja.

Pe lângă modificările sculpturale, Borglum intenționa inițial să introducă în roca din jurul chipurilor sculptate o descriere scrisă care să detalieze cele mai importante nouă evenimente din istoria SUA între 1776 și 1906. Cu toate acestea, și acest plan a fost abandonat după ce s-a stabilit cât de mare ar fi trebuit să fie textul pentru a fi lizibil de la sol.

În schimb, Borglum a decis să creeze o încăpere mare în interiorul structurii, care ar fi fost accesibilă printr-o cavernă din spatele muntelui. Sculptorul a plănuit să creeze trepte de granit de 243 de metri care să ducă la o ușă înaltă de 6 metri și lată de 4 metri, sculptată în roca exterioară.

Sala enormă era concepută pentru a găzdui vitrine de sticlă care să conțină Constituția, Declarația de Independență și alte documente istorice ale SUA.

Planurile nu s-au concretizat niciodată

În plus, camera urma să servească drept declarație a artistului, permițându-i lui Borglum să detalieze povestea și semnificația din spatele operei sale. Borglum intenționa ca această cameră să fie rezervată civilizațiilor viitoare, cu gândul că fețele recunoscute în prezent ar putea deveni într-o zi un mister.

Aceste planuri, însă, nu s-au concretizat niciodată. În urma morții lui Borglum în 1941, înainte de finalizarea camerei, planurile de continuare a lucrărilor au fost abandonate, iar sculptura a fost în schimb declarată finalizată în același an.

Structura rămasă în urmă este astăzi o ușă inaccesibilă de 5 metri care duce la o cameră goală de 23 de metri, parțial construită, cu tavane care ating 11 metri, scrie IFL Science.

În plus, pe carcasa de piatră de căpătâi pentru depozitul de înregistrări este gravat citatul lui Borglum: „… să plasăm acolo, sculptate la înălțime, cât mai aproape de cer, cuvintele liderilor noștri, chipurile lor, pentru a arăta posterității ce fel de oameni au fost. Apoi, rostiți o rugăciune ca aceste înregistrări să reziste până când doar vântul și ploaia le vor purta.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Muntele Rushmore și moștenirea spirituală a amerindienilor

Top 10 teorii conspiraționiste politice care ar putea să fie adevărate

Și-a îndeplinit Marele Zid Chinezesc rolul pentru care a fost făcut?

Noi dovezi care arată că prima civilizație americană era alcătuită din ingineri „sofisticați”

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase