Home » Istorie » Piscina din Siloam, locul străvechi în care Iisus Hristos ar fi înfăptuit miracole

Piscina din Siloam, locul străvechi în care Iisus Hristos ar fi înfăptuit miracole

Publicat: 02.04.2023

Există o piscină veche din stâncă menționată în Biblie, despre care se spune că ar fi fost locul unde Iisus a înfăptuit unul dintre cele mai cunoscute miracole ale sale. În mod remarcabil, 2.000 de ani mai târziu, părți din aceste piscine pot fi văzute și astăzi în Ierusalim.

Situl istoric al piscinei din Siloam se află în Wadi Hilweh, un cartier situat la sud de zidurile Orașului Vechi al Ierusalimului, care, în istoria recentă a fost casa arabilor palestinieni.

Istoria îndelungată a bazinului este tulbure, parțial învăluită în povești neverificabile și în mitologie. Acestea fiind spuse, știm că piscina a existat într-o varietate de forme de-a lungul secolelor, datorită surselor scrise susținute de dovezi arheologice.

Presupusa legătură a piscinei din Siloam cu faptele lui Iisus

Inițial, în Ierusalism a fost construită o piscină de către regele Ezechia, în secolul al XVIII-lea, î.Hr., ca să furnizeze apă Ierusalimului. Construcția acestui bazin este menționată chiar în Vechiul Testament: Regi II, 20: 20 spune: „În ceea ce privește restul faptelor lui Ezechia, împreună cu toată puterea lui și modul în care a construit bazinul și tunelul pentru a aduce apă în oraș, nu sunt ele scrise oare în Cartea Cronicilor Regilor lui Iuda?”.

Nu se știe ce s-a întâmplat cu această structură originală, dar se spune că piscina a fost mai târziu reconstruită în jurul domniei lui Alexander Jannaeus (103–76 î.Hr.), în perioada celui de-al Doilea Templu. Este neclar dacă piscina a fost sau nu construită în același loc ca piscina de dinainte, construită de Ezechia, potrivit IFL Science.

În orice caz, piscina din perioada celui de-al Doilea Templu ar fi fost cea care se presupune că a fost vizitată de Iisus. Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că a fost o persoană istorică reală, deși este greu ca realitatea să fie separată de ficțiune în povestea vieții sale.

În Ioan 9 din Noul Testament există o poveste despre Iisus la iazul din Siloam, unde înfăptuiește minunea de a reda vederea unui orb. Se citește: „I-a spus: Du-te și te spală în iazul din Siloam. Așa că omul s-a dus, s-a spălat și s-a întors văzător”.

Urme ale bazinului din Siloam

Bineînțeles, nu ne putem baza pe presupusele proprietăți vindecătoare ale bazinului din Siloam, dar se știe că în această perioadă acesta era folosit ca baie rituală, cunoscută sub numele de „mikveh”, de către pelerinii care se scufundau în apă înainte să se îndrepte spre Templul din Cetatea lui David.

Având în vedere că piscina din stâncă ar fi putut să aibă o suprafață de peste 0,4 hectare, sute de oameni s-ar fi putut aduna aici. Alții au sugerat că a servit și drept piscină de înot.

Piscina a început să se degradeze când romanii au distrus Ierusalimul în anul 70 d.Hr. Totuși, oamenii au continuat să frecventeze Piscina Bizantină, o piscină găsită de-a lungul Tunelului Ezechia, care datează din perioada bizantină, la aproximativ 300 de ani după Hristos și care a fost creditat ca având legături cu bazinul original din Siloam.

Alte urme ale bazinului din Siloam au fost descoperite în 2004, în timpul lucrărilor de construcție. În următoarele câteva luni, alte săpături arheologice au scos la iveală un bazin lung de 50 de metri, un canal care aducea apă de la izvorul Silwan și o serie de pietre antice de piatră.

Controversele proiectelor arheologice din jurul Orașului lui David

Recent, Israelul a făcut noi eforturi ca să sublinieze că piscina din Siloam este un loc cu o valoare culturală și istorică uriașă pentru iudaism. Spre sfârșitul anului 2022, Autoritatea Israeliană pentru Antichități, Autoritatea pentru Parcuri Naționale din Israel și Fundația Orașul lui David au declarat că acum caută să excaveze complet situl. Scopul îl constituie deschiderea pentru turiști în 2023.

Cu toate acestea, arheologia are potențialul de a dezgropa vechi nemulțumiri. Criticii au sugerat că multe dintre proiectele arheologice din jurul Orașului lui David sunt folosite ca instrument politic pentru a legitima prezența evreilor în oraș, minimalizând în același timp istoria palestinienilor care trăiesc aici.

Vă mai recomandăm și: 

Amprenta misterioasă a unei mâini, descoperită pe peretele unui șanț vechi de 1.000 de ani din Ierusalim

Cea mai veche Biblie ebraică va fi scoasă la licitație

Arheologii, uimiți de „cele mai vechi dovezi ale învierii lui Iisus”. Ce s-a descoperit?

Arme explozive în Ierusalimul medieval din timpul cruciadelor. Cum arătau grenadele antice?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase