Home » Istorie » Povestea Bazinului antic din Siloam. De ce se află în centrul expedițiilor arheologice din întreaga lume?

Povestea Bazinului antic din Siloam. De ce se află în centrul expedițiilor arheologice din întreaga lume?

Publicat: 10.01.2023

Bazinul din Siloam, se referă la un număr de bazine tăiate în stâncă pe versantul sudic al Wadi Hilweh, situat în afara zidurilor Orașului Vechi al Ierusalimului, la capătul sudic al Orașului lui David.

Bazinul din Siloam a fost construit în timpul domniei lui Ezechia (715 – 687/6 î.Hr.), cel de-al 13-lea rege al lui Iuda, potrivit Bibliei ebraice.

Apa era alimentată din izvorul Gihon, transportată prin tunelul Siloam, cunoscut și sub numele de Tunelul lui Ezechia, care asigura locuitorilor orașului o rezervă constantă de apă potabilă, în special în perioadele de asediu.

Bazinele au fost reconstruite în perioada celui de-al Doilea Templu (516 î.Hr. – 70 d.Hr.) și probabil că funcționau ca „mikveh”, o baie rituală, pentru miile de pelerini care convergeau la Bazinul din Siloam înainte de a urca prin Orașul lui David spre Templu.

Bazinul din Siloam, situat în afara zidurilor Orașului Vechi al Ierusalimului

În această perioadă, Evanghelia după Ioan descrie cum ,,Iisus a trimis un om orb din naștere la bazin pentru a finaliza vindecarea sa”.

De-a lungul anilor, multe tradiții au crescut în jurul Bazinului din Siloam, iar de la sfârșitul secolului al XIX-lea, acesta a fost în centrul expedițiilor arheologice din întreaga lume.

În anii 1890, un grup de arheologi britanico-americani condus de F.J. Bliss și A.C. Dickey a descoperit unele dintre treptele piscului, iar în anii 1960, arheologul britanic Kathleen Kenyon a excavat situl.

În timpul lucrărilor de excavare pentru o canalizare, în 2004, arheologii au redescoperit trepte de piatră din perioada celui de-al Doilea Templu, confirmând, de asemenea, că piscina avea o lățime de 69 m și că existau trepte pe cel puțin trei laturi ale bazinului.

Multe tradiții au crescut în jurul Bazinului din Siloam

Autoritatea Israeliană pentru Antichități a anunțat că va fi demarat un nou proiect pentru a expune în întregime Piscina din Siloam.

În prima etapă, vizitatorii vor putea observa săpăturile arheologice, iar în lunile următoare, Bazinul din Siloam va fi accesibil, ca parte a traseului turistic care va începe în cel mai sudic punct al Orașului lui David și va culmina la Zidul de Vest.

„Bazinul din Siloam din Parcul Național Orașul lui David din Ierusalim este un sit de importanță istorică, națională și internațională. După mulți ani de așteptări, vom începe în curând să descoperim acest sit important și să îl facem accesibil milioanelor de vizitatori și turiști care vizitează Ierusalimul în fiecare an”, a declarat primarul Ierusalimului, Moshe Lion, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Seceta arabă din secolul al VI-lea a contribuit la ascensiunea rapidă a Islamului. „Se căuta o speranță”

O toaletă antică dezvăluie paraziții periculoși care afectau cândva elita din Ierusalim

Ce au descoperit arheologii despre schimbările climatice din trecut?

Arheologii au descoperit o statuie mayașă fără cap. Ce simbolizează?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase