Home » Istorie » Arheologii au găsit o cramă romană antică de o opulență fără egal

Arheologii au găsit o cramă romană antică de o opulență fără egal

Arheologii au găsit o cramă romană antică de o opulență fără egal
Sursa foto: Dodd, E., Galli, G., & Frontoni, R. (2023)/Antiquity
Publicat: 19.04.2023

Săpăturile recent efectuate la Villa Quintilii au scos la iveală rămășițe ale unei crame unice, de lux, chiar în afara Romei. Clădirea de la mijlocul secolului al III-lea d.Hr., situată de-a lungul Via Appia Antica prezintă un simț al opulenței și al performanței, aproape niciodată văzut la un loc de producție antic.

Acest complex captivant sugerează modul în care elita romană a îmbinat funcția utilitară cu decorarea luxoasă și teatrul pentru a-și modela statutul social și politic.

Emlyn Dodd, lector în studii clasice la Institutul de Studii Clasice de la Universitatea din Londra, Marea Britanie, s-a numărat printre arheologii care au condus studiul asupra noului sit dezgropat.

Detaliile descoperirii sunt subliniate într-un nou articol publicat în Antiquity.

Complexul de vile a fost deținut de frații Quintilii

Complexul de 24 de hectare de vile romane antice a fost deținut de frații Quintilii, care au fost consuli în anul 151 d.Hr. Faptul că frații Quintilii au deținut complexul este cunoscut din ștampilele găsite pe o țeavă de plumb.

Împăratul roman Commodus i-a ucis pe cei doi frați în 182/3 d.Hr. Acesta a intrat în posesia proprietăților lor, inclusiv a acestei vile, inițiind astfel proprietatea imperială pe termen lung.

Situl a fost multă vreme cunoscut pentru arhitectura decorativă, inclusiv pentru placarea cu marmură colorată, pentru statuile de înaltă calitate recuperate în ultimii 400 de ani și pentru un complex balnear monumental.

Mai puțin cunoscut este un imens circ pentru curse, construit în timpul domniei lui Commodus. În perioada 2017-2018, în timpul unei încercări de a descoperi porțile circului, au fost dezvăluite primele urme ale unei vinării unice, potrivit Science Alert.

O vinărie romană de lux

Acest mare complex a fost construit deasupra porților de start ale circului, ceea ce îl datează după domnia lui Commodus. Complexul prezintă caracteristici întâlnite în mod obișnuit în vechile vinării romane: o zonă de călcare a strugurilor, două prese de vin, o cuvă pentru colectarea mustului și o pivniță cu vase mari de lut pentru depozitare și fermentare, situată în pământ.

Decorarea și aranjarea acestor elemente este aproape fără egal în lumea antică, au spus arheologii.

Aproape toate zonele de producție sunt acoperite cu gresie placată cu marmură. Chiar și zona de călcare, care în mod normal este acoperită cu tencuială impermeabilă de cocciopesto, este acoperită cu marmură roșie breccia. Acest material luxos, dar destul de impracticabil, deoarece este foarte alunecos atunci când este ud, spre deosebire de tencuială, transmite senzația extremă de lux.

Un sistem de canale subțiri transporta mustul

Două prese mecanice cu pârghii se află de o parte și de alta a zonei de călcare, pentru a presa pulpa strugurilor deja călcați. Sucul de struguri produs în urma pisării și presării curgea din aceste zone într-o cuvă dreptunghiulară lungă. Pe aceasta pare să se găsească o ștampilă cu numele împăratului Gordian, care a avut o domnie scurtă, detronat în 244 d.Hr. Acest lucru confirmă o dată a construirii sau renovării vinăriei.

Un sistem de canale subțiri transporta mustul de pe fațadă cătr o pivniță în aer liber. Aici, mustul era introdus în 12 borcane de lut îngropate (dolia defossa), suficient de mari pentru ca un om să încapă înăuntru. Rămășițele a opt dintre acestea au fost descoperite în timpul săpăturilor.

Ritualul teatral al recoltei în Italia antică

În jurul pivniței au fost amenajate trei încăperi pavate cu gresie de marmură opulentă și geometrică, la fel ca și cele găsite în alte zone ale vilei.

Un alt exemplu asemănător vinăriei de la Vila Quintilii se găsește la Vila Magna, la 50 de kilometri sud-est, lângă Anagni. Această cramă, la fel de îmbelșugată, îmbrăcată în marmură, a fost folosită chiar înaintea Vilei Quintilii, de la începutul secolului al II-lea până la începutul secolului al III-lea d.Hr. și avea o zonă pentru luat masa, care permitea o vedere asupra spațiilor de producție.

Spațiile somptuoase îmbrăcate în marmură marcau zonele potrivite pentru petrecerea imperială, iar vinăria era „teatrul” pentru acest spectacol sacru.

Vă mai recomandăm și: 

Arheologii din Creta au găsit un vechi odeon roman. Ce au scos la iveală săpăturile?

Ce au găsit cercetătorii care au coborât în adâncurile vulcanului Mauna Loa din Hawaii?

Scuturi vikinge „ceremoniale”, vechi de 1.100 de ani, erau de fapt folosite în luptă, sugerează un studiu

Italia salută descoperirea „excepțională” a unor statui antice de bronz în Toscana

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase