Home » Istorie » Osho, succesul și eșecul controversatului său cult. Liderul spiritual care a avut probleme cu legea

Osho, succesul și eșecul controversatului său cult. Liderul spiritual care a avut probleme cu legea

Osho, succesul și eșecul controversatului său cult. Liderul spiritual care a avut probleme cu legea
Credit foto: Domeniu Public
Publicat: 21.10.2023

„Dacă iubești o floare, nu o culege”. Cine sunt oamenii ale căror citate circulă cu succes pe rețelele de socializare? Ce se ascunde în spatele unor vorbe frumos ticluite? Ce au reprezentat figurile pe care mulți le venerează? Ce viață au trăit? Ce idei au promovat? Cât de onești și înțelepți au fost?

Sălbaticii ani ’70, perioadă a căutărilor conștiinței superioare, a spiritualității și a libertății sexuale. Un popular lider spiritual indian, gurul Bhagwan Shree Rajneesh, cunoscut mai apoi ca Osho, își îndemna discipolii să mediteze și să practice sexul tantric pentru a putea atinge nivelul superior de conștiință. Învățăturile lui Osho, și implicit succesul lui, aveau să se termine prost la un moment dat. Ce nu a mers bine?

Osho, fost lider spiritual, mistic și învățător, a câștigat recunoaștere internațională în anii 1970 și 1980. A atras un număr mare de adepți cu învățăturile sale care combinau elemente de filosofie orientală, meditație și psihologie occidentală contemporană și care puneau accentul pe transformarea personală, libertate și celebrarea vieții. Ideile lui Osho, în teorie, aveau sensul lor, dar stilul de viață al „învățătorului” și acțiunile adepților au creat controverse aducându-i, de asemenea, critici semnificative și probleme legale.

Fii, nu încerca să devii.

Născut la 11 decembrie 1931 în Kuchwada, India, Osho a dezvoltat de foarte tânăr un interes profund pentru spiritualitate, pornind în călătoria sa mistică a unei vieți în care prima regăsirea sinelui. A studiat filosofia la Universitatea din Saugar și a devenit profesor de filosofie în Jabalpur.

La sfârșitul anilor 1960, Osho a început să organizeze tabere de meditație și să țină discursuri pe o serie de teme, printre care dragostea, conștiința și căutarea adevărului.

Viața începe acolo unde se termină frica.

Învățăturile lui Osho promovau importanța meditației ca mijloc de a atinge iluminarea și pacea interioară, liderul spiritual indian dezvoltând diverse tehnici de meditație, cum ar fi meditația dinamică, meditația Kundalini și meditația Nadabrahma, care combină mișcarea, respirația și tăcerea pentru a-i ajuta pe oameni să experimenteze o stare de conștiință sporită.

De-a lungul vieții sale, Osho a contestat normele convenționale ale societății și a pledat pentru libertate individuală și autoexprimare. Și-a încurajat adepții să își îmbrățișeze dorințele, să își celebreze corpurile și să trăiască viața la maxim. Abordarea sa a fost considerată radicală și controversată deoarece contravenea valorilor morale tradiționale predominante în multe societăți.

Osho a atras un public divers, internațional, iar comunitatea pe care o reprezenta se dezvolta rapid. Cu toate acestea, controversele legate de activitățile sale și de comportamentul adepților săi au dus la probleme juridice atât în India, cât și în străinătate. În anii 1980, Osho s-a confruntat cu acuzații de evaziune fiscală, fraudă și chiar implicare în activități criminale. Aceste controverse au dus în cele din urmă la arestarea și deportarea sa din Statele Unite.

Învățăturile și practicile lui Osho au contestat normele religioase și sociale tradiționale. A promovat ideile de iubire liberă, sexualitate nerestricționată și a experimentat tehnici terapeutice, cum ar fi meditația dinamică, care implică catharsis prin eliberare fizică și emoțională intensă, învățături care intrau, cum deja am specificat, în conflict cu codurile morale și sociale stabilite.

În 1981, a fost constituită comuna lui Osho, cunoscută sub numele de Rajneeshpuram, înființată într-o zonă rurală din Oregon, SUA. Construcția și operațiunile comunei, inclusiv dezvoltarea unui mic oraș, au stârnit îngrijorări cu privire la imensa sa bogăție și la presupusa exploatare a adepților. Stilul de viață al lui Osho (inclusiv colecția lui de mașini de lux și de haine scumpe) a fost considerat de unii ca fiind în contradicție cu învățăturile sale despre simplitate și renunțare la opulență.

Un martor al timpurilor gloriaose ale lui Osho, ai cărui părinți făceau parte din comunitatea liderului spiritual, a povestit într-un interviu pentru The Guardian că „puteai auzi tot timpul oameni făcând sex orgasmic. Toată noaptea. Precum niște babuini sau giboni care se împerechează”. (…) „Dacă nu ai limite în viața ta, lumea devine destul de înfricoșătoare”. Iar în interiorul adepților lui Osho, viața chiar părea a nu avea limite. „Cred, fără îndoială, că (n.r. Osho) a fost profund vinovat, vinovat de neglijență față de oamenii care-l urmau, provocând daune masive multora dintre ei”.

Ca urmare a suspiciunilor vizavi de tot ceea ce însemna comunitatea condusă de el, în Statele Unite, Osho și adepții săi au început să fie anchetați pentru diverse infracțiuni, inclusiv fraudă în domeniul imigrației (a fost acuzat că a aranjat căsătorii fictive între membrii comunității sale pentru a obține rezidență în SUA), interceptare de telefoane și tentativă de omor. Comuna lui Osho s-a confruntat cu numeroase conflicte cu autoritățile locale în ceea ce privește reglementările privind utilizarea terenurilor și zonarea și asta pentru că fusese construită pe o suprafață mare de teren rural, dezvoltarea și extinderea ei încălcând adesea ordonanțele locale.

În 1984, grupul condus de Osho a încercat să preia conducerea guvernului comitatului, aducând cu autobuzul oameni fără adăpost din întreaga țară pentru a se înregistra și vota pentru candidații lor, ceea ce a dus la acuzații de fraudă electorală împotriva unora dintre liderii mișcării.

În 1985, adepții lui Osho, acționând la ordinul secretarului său personal Ma Anand Sheela, au pus în aplicare un plan de otrăvire a peste 700 de persoane în The Dalles, Oregon. Atacul urmărea să incapaciteze populația locală pentru a influența rezultatele alegerilor. Incidentul s-a soldat cu acuzații de tentativă de omor și agresiune.

Osho a fost arestat în 1985 și acuzat de încălcarea legislației privind imigrația. După ce a pledat vinovat pentru fraudă în domeniul imigrației, a fost amendat cu 400.000 de dolari și i s-a dat o pedeapsă cu suspendare. După ce a fost eliberat, Osho a părăsit voluntar Statele Unite și s-a întors în India.

Cu toate controversele care conturează imaginea acestui om, învățăturile lui Osho continuă să aibă un impact asupra căutătorilor spirituali și a celor interesați de dezvoltarea personală, fiind în continuare venerat de unii care-l consideră un lider de cult important. Cărțile sale, printre care „Cartea secretelor”, „Arta de a trăi și de a muri” și „Curaj: Bucuria de a trăi periculos”, au fost citite pe scară largă și traduse în numeroase limbi.

Osho s-a stins din viață la 19 ianuarie 1990, în urma unor complicații apărute la inimă. Gurul avea 58 de ani.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Bhagwan-Shree-Rajneesh

https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2018/apr/24/wild-wild-country-netflix-cult-sex-noa-maxwell-bhagwan-shree-rajneesh-commune-childhood

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dalai Lama, al 14-lea lider spiritual tibetan. „Oamenii trebuie iubiți si lucrurile folosite. Haosul lumii de astăzi este că iubim lucrurile și folosim oamenii”

Test de cultură generală. Cine este liderul spiritual al Tibetului?

Muntele Rushmore și moștenirea spirituală a amerindienilor

Știința poate fi la fel de benefică pentru bunăstarea mintală ca religia

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase