Home » Istorie » Fețe umane antice au ieșit la iveală în Amazon din cauza secetei

Fețe umane antice au ieșit la iveală în Amazon din cauza secetei

Publicat: 25.10.2023

O secetă extremă din anumite părți ale Amazonului a dus la o scădere dramatică a nivelului apei râului, expunând zeci de formațiuni de stâncă de obicei scufundate cu sculpturi ce simbolizează fețe umane antice care ar putea data de aproximativ 2.000 de ani.

Livia Ribeiro, o locuitoare de multă vreme a celui mai mare oraș al Amazonului, Manaus, a spus că a auzit despre gravurile în stâncă de la prieteni și că a vrut să le verifice.

„Am crezut că este o minciună… Nu văzusem niciodată așa ceva. Locuiesc în Manaus de 27 de ani”, a spus Ribeiro după ce a văzut relicvele uimitoare.

Sculpturile în stâncă nu sunt de obicei vizibile deoarece sunt acoperite de apele fluviului Negro, al cărui debit a înregistrat cel mai scăzut nivel din 121 de ani săptămâna trecută, punctează Science Alert.

Seceta extremă a readus la suprafață gravuri de mare relevanță

Apariția la suprafață a gravurilor de pe malul fluviului a încântat oamenii de știință și publicul larg deopotrivă, dar a ridicat și întrebări neliniștitoare. „Venim, ne uităm la (gravuri) și ne gândim că sunt frumoase. Dar, în același timp, este îngrijorător… Mă întreb și dacă acest fluviu va mai exista peste 50 sau 100 de ani”, a spus Ribeiro.

Seceta din Amazonul brazilian a redus drastic nivelul râurilor în ultimele săptămâni, afectând o regiune care depinde de un labirint de căi navigabile pentru transport și aprovizionare. Guvernul brazilian a trimis ajutoare de urgență în zonă, unde malurile în mod normal pline de viață sunt acum uscate și pline de bărci eșuate.

Potrivit experților, sezonul uscat s-a înrăutățit în acest an din cauza El Nino, un model climatic neregulat de deasupra Oceanului Pacific, care perturbă vremea normală, adăugându-se la efectul schimbărilor climatice.

Gravurile compun un sit arheologic de „o mare relevanță”, a spus Jaime Oliveira, de la Institutul Brazilian de Patrimoniu Istoric (Iphan). Acestea se află într-un loc cunoscut sub numele de Praia das Lajes și au fost văzute pentru prima dată în 2010, într-o altă perioadă de secetă, nu atât de gravă ca cea actuală.

Fețe umane antice care exprimă numeroase emoții

Sculpturile în stâncă apar pe fundalul unei jungle dense, cu apele joase maronii ale fluviului Negro curgând în apropiere. Majoritatea gravurilor sunt cu fețe umane antice, unele dreptunghiulare, iar altele ovale, cu zâmbete sau expresii sumbre.

„Situl exprimă emoții, sentimente, este o înregistrare sculptată în stâncă, dar are ceva în comun cu operele de artă actuale”, a spus Oliveira.

Pentru Beatriz Carneiro, istoric și membru Iphan, Praia das Lajes are o valoare „inestimabilă” în înțelegerea primilor oameni care au locuit în regiune, un domeniu puțin explorat.

„Din nefericire, situl reapare acum odată cu înrăutățirea secetei. Să avem râurile ca înainte și gravurile scufundate ar ajuta la conservare, chiar mai mult decât munca noastră”, a spus Carneiro.

Vă recomandăm să citiți și:

Mormântul fondatorului Dinastiei Zhou de Nord a fost descoperit

Căni de băut din schelete și diverse unelte: ce făceau primii oameni cu rămășițele morților

Un războinic medieval îngropat cu tot arme și scut a fost descoperit în Germania

O limbă indo-europeană necunoscută a fost descoperită în Turcia

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase