Home » Istorie » Arheologii au descoperit un accesoriu de la o centură din bronz care ar fi aparținut unui cult păgân necunoscut

Arheologii au descoperit un accesoriu de la o centură din bronz care ar fi aparținut unui cult păgân necunoscut

Arheologii au descoperit un accesoriu de la o centură din bronz care ar fi aparținut unui cult păgân necunoscut
Credit foto: Jiří Macháček et al, Journal of Archaeological Science, Volume 161, 2024, 105895
Publicat: 30.12.2023

O echipă de arheologi de la Universitatea Masaryk a descoperit un accesoriu de la o centură din bronz care provine de la un cult păgân necunoscut în satul Lány, situat în Boemia Centrală din Republica Cehă.

Accesoriul datează din secolul al VIII-lea d.Hr. și înfățișează un șarpe care devorează o creatură asemănătoare unei broaște care apare în mitologia germanică și slavă.

Astfel de reprezentări sunt legate de mitul cosmogonic al creației lumii și se regăsesc în diverse situri din Europa Centrală, în timp ce interacțiunea dintre broască și șarpe poate fi legată de practicile cultului fertilității.

Accesoriul datează din secolul al VIII-lea d.Hr.

Potrivit cercetătorilor, accesoriul centurii oferă dovezi ale unui cult păgân necunoscut până acum, care a conectat diverse populații de origini diferite în timpul Evului Mediu timpuriu, înainte de apariția creștinismului, care a început în secolul al IX-lea d.Hr.

Descoperirea de la Lány face parte din grupul așa-numitelor centuri Avar, care au fost produse în principal în Europa Centrală în secolele VII și VIII d.Hr.

Probabil că a fost purtată de un Avar, un grup etnic din nord-estul Caucazului care s-a stabilit în Bazinul Carpatic, însă ar putea proveni, de asemenea, de la una dintre culturile influențate de practicile culturale Avar, scrie Heritage Daily.

Un șarpe care devorează o creatură asemănătoare unei broaște

Folosind o analiză prin fluorescență cu raze X (EDXRF), microscopie electronică de scanare (SEM), o analiză izotopică a plumbului și morfometrie digitală 3D, o analiză a accesoriului centurii a arătat că cea mai mare parte a bronzului a fost puternic aurită și a fost turnată folosind un model de ceară.

O analiză chimică a izotopilor de plumb din aliajul de bronz indică faptul că cuprul utilizat în producție a fost extras din Munții Roșii slovaci, în timp ce analiza morfometrică sugerează că unele dintre modele provin din același atelier.

Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Archaeological Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Elevii români au câștigat patru medalii de argint și două de bronz la Olimpiada de Științe pentru Juniori

Cine a construit mega-forturile din Epoca Bronzului din Europa?

Cele mai bogate morminte din regiunea mediteraneană aparțin elitei din Epoca Bronzului

Un vast cimitir din Epoca Bronzului a fost dezgropat lângă Stonehenge

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase