Home » Istorie » Biblioteca personală a lui Charles Darwin, dezvăluită pentru prima dată

Biblioteca personală a lui Charles Darwin, dezvăluită pentru prima dată

Publicat: 15.02.2024

Detalii despre vasta bibliotecă personală a lui Charles Darwin, de la o lucrare despre cobai epileptici până la romanul lui Elizabeth Gaskell adorat de marele naturalist, au fost publicate pentru prima dată în întregime.

Proiectul a presupus aproape două decenii de muncă minuțioasă, asemănătoare cu cea a unui detectiv, pentru a depista miile de cărți, jurnale, broșuri și articole din biblioteca naturalistului.

John van Wyhe, academicianul care a coordonat acest efort „copleșitor”, a declarat că acesta arată amploarea extraordinară a cercetărilor lui Darwin asupra lucrărilor altora.

„De asemenea, arată cât de nebunește de eclectic a fost Darwin”, a spus Van Wyhe.

Catalogul de 300 de pagini publicat de Darwin Online detaliază 7.400 de titluri din 13.000 de articole, inclusiv jurnale, broșuri și recenzii.

Unele dintre cărți datează din perioada școlară a lui Darwin, cum ar fi A history of England (1821) a lui Oliver Goldsmith, pe care a câștigat-o ca premiu, sau manualul de geografie antică al directorului său.

Un efort „copleșitor” de aproape două decenii

Cercetătorii au folosit uneori înregistrările licitațiilor pentru a reconstitui poveștile.

De exemplu, un registru de vânzări la licitație arată că Darwin a avut o copie a unui articol din 1826 al ornitologului John James Audubon.

În 2019, a apărut la licitație un exemplar al romanului „Wives and Daughters” din 1880 al lui Elizabeth Gaskell. O notă din acesta consemnează că „această carte a fost una dintre marile favorite ale lui Charles Darwin și ultima carte care i-a fost citită cu voce tare”.

Listele anterioare cu ce se afla în biblioteca lui Darwin acopereau doar aproximativ 15% din ceea ce se afla de fapt în ea, a declarat van Wyhe.

Noua listă arată că Darwin avea volume despre o gamă amețitoare de subiecte, inclusiv biologie, geologie, filozofie, psihologie, religie, agricultură, artă, istorie și călătorii.

Mai mult de jumătate din lucrări sunt în limba engleză, iar restul în limbi precum germana, franceza, italiana, spaniola, olandeza și daneza.

Darwin avea volume despre o gamă amețitoare de subiecte

Unul dintre articole este o revistă germană care conține prima fotografie cunoscută a unei bacterii.

Alte lucrări din bibliotecă au titluri precum „Anatomia unei găini cu patru picioare”, „Cobai epileptici” și „Odiosul sau lăcusta din Colorado”.

Proiectul include o reconstrucție virtuală a bibliotecii, cu 9.300 de linkuri către copii ale lucrărilor disponibile gratuit.

Nimeni, spun susținătorii săi, nu a influențat cunoștințele noastre despre lumea naturală mai mult decât Darwin.

Capodopera sa din 1859, „Despre originea speciilor”, a stabilit teoria care explică modul în care a evoluat viața pe Pământ. Este considerată o carte care a schimbat lumea, o carte care a contat atunci și contează și acum, scrie The Guardian.

Van Wyhe, istoric al științei la Universitatea din Singapore și director al Darwin Online, a declarat că toate acestea au arătat că Darwin „nu a fost o figură izolată care a lucrat de unul singur, ci un expert al timpului său, care s-a bazat pe știința sofisticată, studiile și alte cunoștințe ale mii de oameni.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum a ajuns „ruşinea familiei”, Charles Darwin, să schimbe omenirea. Cinci lucruri mai puţin ştiute

„Procesul maimuţei”. Un profesor a ajuns în faţa judecătorilor pentru că l-a predat pe Darwin

Un manuscris rar al lui Charles Darwin, scos în curând la licitație

Dieta lui Charles Darwin. Ce mânca celebrul om de știință?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase