Home » Istorie » O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată

O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată

O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată
Sursa foto: Wikimedia/Domeniul Public
Publicat: 29.03.2024

Tunurile de pe vasul scufundat i-au ajutat pe arheologii marini să identifice epava ca fiind cea a HMS Tyger, care a eșuat în 1742, în timpul ciudatului Război pentru urechea lui Jenkins.

Serviciul Parcurilor Naționale din SUA a identificat rămășițele unei nave de război britanice, HMS Tyger, care s-a scufundat în 1742 când a eșuat pe recifele din Dry Tortugas, în prezent un parc național în Golful Mexic.

Povestea HMS Tyger este legată de un conflict cu nume ciudat dintre Marea Britanie și Spania, care a avut loc între 1739 și 1748.

Conflictul și-a căpătat numele în urma evenimentelor petrecute la bordul unei nave britanice, Rebecca, când a fost abordată de patrule spaniole în Cuba în aprilie 1731. Se pare că spaniolii au suspectat nava de contrabandă cu zahăr și, în timpul unui schimb de replici aprins, i-ar fi tăiat urechea căpitanului Robert Jenkins, care a decis apoi să o arate în Marea Britanie pentru a stârni resentimente.

Apoi, câțiva ani mai târziu, politicienii opoziției din Parlament s-au referit la incident pentru a incita la susținerea unui război cu Spania, și astfel a început Războiul urechii lui Jenkins.

Un conflict bizar dintre Marea Britanie și Spania

În anul 1742, HMS Tyger efectua patrule de rutină în jurul Dry Tortugas când a eșuat. La bord se aflau aproximativ 300 de membri ai echipajului în acel moment, toți aceștia au rămas izolați pe ceea ce astăzi este insula Garden Key – a doua cea mai mare insulă din Dry Tortugas.

Potrivit unei lucrări scrise de arheologii Andrew Van Slyke și Joshua Marano, cel din urmă conducând echipa care a descoperit Tyger, echipajul a rămas blocat acolo timp de 66 de zile, timp în care au ridicat o mică fortificație pe insulă.

Această structură a precedat cu 100 de ani înființarea Fort Jefferson, care domină acum insula, scrie IFL Science.

Pe tot parcursul șederii lor, supraviețuitorii au trebuit să lupte cu căldura, țânțarii și setea în timp ce încercau să scape. Ei au construit nave improvizate din bucăți recuperate din epava HMS Tyger și au încercat să obțină ajutor, încercând totodată să localizeze navele spaniole din zonă. După o tentativă eșuată asupra unei nave spaniole, echipajul supraviețuitor a ars rămășițele lui Tyger pentru ca tunurile să nu cadă în mâinile inamicului.

O poveste de supraviețuire

După aceea, au pornit cu nava lor improvizată într-o călătorie de 1.125 km până la Port Royal, Jamaica, călătorind în același timp prin apele inamice.

Este o poveste de supraviețuire, însă, timp de secole, locația a ceea ce a rămas din HMS Tyger a rămas un mister. Apoi, în 1993, au fost localizate rămășițele epavei.

Folosind informații colectate din resursele istorice, arheologii de la Parcul Național Dry Tortugas, Centrul de Resurse Submerse și Centrul Arheologic de Sud-Est au cercetat locul în 2021. Aceștia au găsit cinci tunuri la aproximativ 500 de metri distanță de locul principal al epavei.

O analiză a tunurilor a arătat că acestea erau tunuri britanice de șase și nouă lire, care au fost aruncate peste bord atunci când nava a eșuat prima dată. Aceste fapte i-au ajutat pe arheologi să confirme că se aflau în fața rămășițelor navei Tyger.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O șampanie veche de 170 de ani, găsită pe o epavă, a fost gustată! Ce arome are?

Oceanograful Paul-Henri Nargeolet aduna de 20 de ani obiecte de pe epava Titanicului

Oricine putea controla submarinul dispărut în drum spre epava Titanicului

Submarinul cu turiști dispărut în apropiere de epava Titanicului. Ce știm până acum?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase