Home » Istorie » Arheologii cred că au găsit locul în care a murit Augustus, primul împărat al Imperiului Roman

Arheologii cred că au găsit locul în care a murit Augustus, primul împărat al Imperiului Roman

Arheologii cred că au găsit locul în care a murit Augustus, primul împărat al Imperiului Roman
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.05.2024

Ruinele unei vile romane de lângă Vezuviu, descoperite sub rămășițele unei alte vile construite deasupra sa mulți ani mai târziu, ar putea fi locul în care Augustus, primul împărat roman, și-a dat ultima suflare, spun arheologii.

Prima vilă, despre care săpăturile sugerează că a fost locuită înainte de secolul I d.Hr., pare să fi fost distrusă în urma erupției devastatoare a vulcanului Vezuviu din anul 79 d.Hr., iar vila de mai târziu a fost construită acolo în secolul al II-lea.

Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au lucrat la acest sit timp de peste 20 de ani și acum speră ca săpăturile ulterioare să stabilească faptul că vila mai veche este într-adevăr locul în care Augustus a murit în anul 14 d.Hr, scrie LiveScience.

,,Situl nostru este probabil singurul, sau unul dintre foarte puținele posibilități pe care le avem”, a declarat pentru Live Science Mariko Muramatsu, arheolog la Universitatea din Tokyo care conduce proiectul.

Ea a remarcat că situl corespunde cu scrierile istoricilor romani Tacitus, Suetonius și Cassius Dio, care au consemnat că Augustus a murit în anul 14 d.Hr. la vila familiei sale de lângă Nola. Însă locația exactă a vilei este necunoscută, a precizat Muramatsu. Orașul modern Nola se află la aproximativ 8 kilometri nord-est de situl arheologic de la Somma Vesuviana, pe versantul nordic al Vezuviului.

Distrusă în urma erupției devastatoare a vulcanului Vezuviu

Vila din secolul al II-lea de la Somma Vesuviana a fost distrusă de o erupție a Vezuviului în secolul al V-lea, iar ruinele sale îngropate au fost descoperite în 1929. Acestea au fost identificate ca fiind posibila locație a vilei lui Augustus, dar lipsa de fonduri a împiedicat explorarea ulterioară a sitului.

În 2002, echipa Universității din Tokyo și arheologii locali au început să lucreze la sit și au recuperat multe statui din marmură și alte artefacte. Dar studiile straturilor arheologice au arătat că acestea datează de după erupția din 79 d.Hr.

Acum, pe măsură ce arheologii au săpat în straturile mult mai adânci ale sitului, au descoperit ruinele unei părți dintr-o vilă mai veche care a fost construită acolo înainte de erupție și care a fost îngropată de straturile de rocă și cenușă expulzate de vulcan.

Erupția a devastat și părți din versanții nordici ai vulcanului

În plus, cercetările lor au stabilit că erupția a devastat și părți din versanții nordici ai vulcanului. Până acum, se credea că erupția din 79 d.Hr. a afectat în principal orașele din sud, precum Pompeii.

,,Acum avem dovezi clare care arată că erupția din 79 d.Hr. a distrus o clădire de sub vila pe care o avem deja”, a declarat Muramatsu, referindu-se la structura din secolul al II-lea.

Unele dintre elementele găsite până acum par a fi o cameră mare folosită ca depozit și părți din băile private ale vilei anterioare. ,,Prin studierea acestor structuri, putem înțelege mai bine clădirea și natura sitului”, a spus Muramatsu.

Echipa ei speră acum să obțină finanțare pentru a permite continuarea săpăturilor care ar putea dovedi că aceasta a fost vila în care a murit Augustus.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un pergament carbonizat în urma erupției vulcanului Vezuviu, citit cu Inteligența Artificială

Săpăturile scot la lumină ultimele momente dinaintea erupției Vezuviului

Povestea neștiută a satului din Epoca Bronzului, îngropat de erupția vulcanului Vezuviu

Un turist american a căzut în Vezuviu, după ce și-a scăpat telefonul în vulcan

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase