O mumie egipteană antică, despre care se spune că ar fi murit de cancer la gât în timp ce era însărcinată, ar fi putut, de fapt, să nu fie însărcinată și să fie lipsită de tumori, susțin autorii unui nou studiu.
Acestia acuză echipa din spatele teoriei inițiale de senzaționalism, fără dovezi suficiente, și afirmă că presupusul fetus era, de fapt, doar umplutură introdusă de îmbălsămători, iar îndepărtarea neîndemânatică a creierului femeii a condus la un diagnostic eronat de cancer.
În replică, oamenii de știință care au propus inițial ideea au declarat pentru IFLScience că autorii noului studiu „încearcă să creeze un scandal din diferențele academice naturale”, insistând că lucrarea „nu prezintă nicio descoperire nouă.”
Cunoscută sub numele de Doamna Misterioasă, specimenul din centrul controversei a fost adus în Polonia la începutul secolului al XIX-lea și se găsește în prezent la Muzeul Național din Varșovia. În 2021, cercetătorii de la Proiectul Mumiilor din Varșovia au publicat un studiu în care susțineau că, de fapt, cadavrul antic conținea un fetus de 26 până la 30 de săptămâni de dezvoltare.
La scurt timp după aceea, aceiași cercetători au afirmat că un gol din craniul mumiei era dovada existenței unei tumori canceroase care ar fi putut fi cauza decesului femeii însărcinate.
„Cazul mumiei din Varșovia – însărcinată sau nu? Terminal bolnavă de cancer sau nu? – a generat o atenție mediatică atât de extinsă încât procesul unei dezbatere științifice riguroase – ce caută obiectivitatea în efortul de a ajunge la adevăr – a devenit compromis,” scriu autorii noii replici.
Unul dintre autori – descris ca „un paleoradiolog și expert în mumiile egiptene” specializat în imagistica fetală – a publicat chiar un răspuns la afirmația inițială, în care a subliniat că nu există un schelet fetal în interiorul mumiei. Membrii Proiectului Mumiilor din Varșovia au contestat ulterior că aceasta se datorează dizolvării oaselor în acizi naturali care au acționat după decesul femeii.
Nemulțumiți de această explicație, scepticii au trimis scanările CT originale ale Doamnei Misterioase la 10 experți independenți în radiologia mumiilor din întreaga lume, împreună cu un chestionar în care li se cer concluziile. Potrivit autorilor studiului, toți acești specialiști au fost imparțiali, cu excepția unuia – expertul în imagistică folosit de Proiectul Mumiilor din Varșovia atunci când și-au făcut afirmațiile, scrie IFLScience.
Cei 10 experți au ajuns la un consens unanim că materialul identificat inițial ca un fetus consta în „pachete” de substanțe necunoscute, inserate de îmbălsămători.
În replică, Wojciech Ejsmond și Marzena Ożarek-Szilke, de la Proiectul Mumiilor din Varșovia, au declarat pentru IFLScience că știu că „nu există consens între experți asupra a ceea ce se găsește în pelvisul Doamnei Misterioase” și că „interpretările variază de la țesături și viscere până la o tumoră.” Cu toate acestea, ei insistă că „interpretarea privind sarcina a fost discutată cu ginecologi și obstetricieni care au susținut-o, făcând-o o ipoteză legitimă.”
Mai mult, niciunul dintre evaluatorii independenți nu a găsit dovezi că femeia suferea de cancer, în ciuda prezenței leziunilor în craniu. Un respondent a menționat că teoria cancerului nu putea fi nici confirmată, nici infirmată, deși chiar și această persoană a recunoscut că cea mai probabilă explicație pentru aceste marcaje era o încercare neîndemânatică de a îndepărta creierul în timpul procesului de mumificare.
Ca răspuns, Ejsmond și Ożarek-Szilke au explicat că „ipoteza cancerului din craniu a fost consultată cu un expert în domeniu, Prof. Rafał Stec, care a susținut interpretarea.”
Rezumându-și poziția, autorii noului studiu scriu că „această lucrare reprezintă un efort de a aduna opiniile mai multor autori internaționali care, bazându-se pe decenii de expertiză colectivă, după analiza materialului radiologic, afirmă că femeia mumificată nu conține un fetus intrauterin, nici urme ale unui proces neoplazic intracranian.”
Studiul a fost publicat în revista Archaeological and Anthropological Sciences.
ADN-ul ciumei bubonice a fost găsit într-o mumie egipteană de acum 3.300 de ani
O mumie înghețată dezvăluite că rinocerii lânoși aveau cocoașă
O mumie misterioasă din Australia s-a dovedit a fi o prințesă
Blestemul mumiei ar putea fi real, dar există și o explicație științifică