Unde se termină Marele Zid Chinezesc? Marele Zid Chinezesc este una dintre cele mai impresionante realizări arhitectonice ale omenirii, având o lungime totală de aproximativ 21.196 kilometri, incluzând toate secțiunile construite de-a lungul istoriei. Cel mai bine conservat segment, ridicat în timpul dinastiei Ming (1368–1644), se întinde pe 8.850 kilometri.
Construcția Marelui Zid a început cu fortificații ridicate încă din perioada Primăverii și Toamnei (770–476 î.Hr.) și a Statelor Combatante (475–221 î.Hr.), ceea ce înseamnă că structura are aproape 3.000 de ani. Împăratul Qin Shihuangdi (221 î.Hr.), primul care a unificat China, a conectat mai multe ziduri defensive preexistente, punând bazele Marelui Zid așa cum îl cunoaștem astăzi.
De-a lungul timpului, Zidul a fost teatrul multor conflicte, inclusiv bătălii împotriva Xiongnu în timpul dinastiei Qin, a kitanilor în perioada Song și a mongolilor în epoca Ming. Dar unde se termină Marele Zid Chinezesc?
Marele Zid nu este o construcție continuă, ci un sistem de ziduri paralele, șanțuri și obstacole naturale, precum râuri și creste montane. Aproximativ 70% din lungimea sa este reprezentată de zid construit efectiv, în timp ce 25% constă în bariere naturale, explică Britannica.
De-a lungul secolelor, scopul Zidului a fost de a proteja teritoriul Chinei de invazii și de a controla rutele comerciale, inclusiv pe cele ale Drumului Mătăsii. În prezent, chiar dacă multe secțiuni sunt în ruină, Marele Zid rămâne un simbol al ingeniozității și rezilienței chineze.
În 1987, Marele Zid Chinezesc a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind considerat una dintre cele mai mari realizări inginerești din istorie.
În ciuda degradării unor părți din zid, el continuă să fie una dintre cele mai vizitate atracții turistice din lume, mărturie a măreției civilizației chineze.
În urmă cu 3,5 milioane de ani, strămoșii noștri erau vegetarieni, relevă un nou studiu
O fosilă rară de pterozaur dezvăluie o mușcătură de crocodilian de acum 76 de milioane de ani
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!