Mamiferele de astăzi își au originea în strămoși care au trăit cu peste 225 de milioane de ani în urmă.
În prezent, există peste 5.000 de specii de mamifere în viață, care locuiesc în toate regiunile Pământului. Deși extrem de diferite în ceea ce privește aspectul și comportamentul, mamiferele împărtășesc un set comun de caracteristici care le diferențiază de alte clase de animale, cum ar fi păsările și reptilele.
Acestea includ sângele cald, producția de lapte și, cu unele excepții notabile, nașterea de pui vii.
Descendența tuturor acestor specii poate fi urmărită până la primele mamifere care au coexistat cu succes cu specii precum Tyrannosaurus rex și Dilophosaurus.
De fapt, cele mai vechi fosile de mamifere cunoscute datează de acum 225 de milioane de ani. Aceasta a fost o perioadă de schimbări intense, din punct de vedere evolutiv, care a urmat evenimentului de extincție Permian-Triasic (cunoscut și sub numele de Marea Dispariție), care a decimat viața pe Pământ și a ucis până la 90 % din speciile care trăiau la acea vreme.
Conform înregistrărilor fosile, mamiferele care existau atunci aveau tendința de a fi mici, nocturne și cu aspect de rozătoare.
Într-adevăr, cel mai timpuriu mamifer de care avem cunoștință în prezent este Brasilodon quadrangularis – o creatură foarte mică.
Se crede că avea doar 20 de centimetri lungime și că și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în vizuini subterane, la fel ca șoarecii care trăiesc astăzi, scrie IFLScience.
Înainte de descoperirea Brasilodonului, Morganucodonul era cel mai vechi mamifer cunoscut și, la fel ca Brasilodonul, ar fi semănat cel mai mult cu un șoarece din zilele noastre.
Fosilele de Morganucodon datează de acum 205 milioane de ani, iar cercetările sugerează că aceste creaturi s-ar fi hrănit cu insecte crocante, cum ar fi gândacii.
Se crede că atât Brasilodon, cât și Morganucodon – și, de fapt, toate mamiferele care trăiesc astăzi – au evoluat dintr-un grup de vertebrate pre-mamaliene numite cynodonți (care înseamnă „dinți de câine”), care au apărut în perioada Permianului târziu și au supraviețuit „Marii Dispariții”.
Mamiferele s-au adaptat la viața pe sol înainte ca celebrul asteroid să distrugă dinozaurii
Test de cultură generală. Ce sunt rechinii: pești sau mamifere?
Motivul pentru care inima oamenilor este unică printre mamifere
Cea mai mare migrație de mamifere terestre din lume a fost confirmată