Oamenii antici din Ungaria au ascuns cel puțin șase tezaure de obiecte metalice în jurul unei așezări misterioase aflate pe un deal izolat încă din secolul al XV-lea î.Hr., arată un nou studiu realizat cu ajutorul laserelor și al cercetării de teren.
În decurs de doar un an, cercetătorii au identificat peste 300 de artefacte din Epoca Bronzului Târziu (1450–800 î.Hr.) și începutul Epocii Fierului (800–450 î.Hr.), inclusiv bijuterii, ornamente militare și arme, cu ajutorul detectoarelor de metale.
Cele mai vechi descoperiri din Epoca Bronzului Târziu datează între anii 1400 și 1300 î.Hr., dar majoritatea provin din perioada 1080–900 î.Hr., conform studiului publicat în revista Antiquity.
Pe lângă obiectele metalice, echipa a descoperit mărgele de chihlimbar, fragmente de țesături și piele, dar și colți de mistreț și porc.
Cercetările s-au desfășurat pe dealul Somló, o formațiune vulcanică din vestul Ungariei, cunoscută azi pentru vinurile sale. „La sfârșitul secolului al XIX-lea, fermierii și viticultorii din zonă au început să găsească artefacte antice, ceea ce i-a determinat pe cercetători să considere locul un important sit arheologic”, a explicat Bence Soós, autorul principal al studiului și arheolog-muzeograf la Muzeul Național al Ungariei.
Fermierii au descoperit atunci bijuterii, arme și vase de bronz, iar cantitatea și calitatea acestora indicau o prezență umană semnificativă între secolele XIII și VI î.Hr. „Cu toate acestea, locațiile exacte ale acestor descoperiri nu au fost documentate, iar identitatea celor care locuiau atunci în vestul Ungariei rămâne necunoscută”, a spus Soós.
Descoperiri anterioare din apropierea dealului Somló includeau morminte monumentale din Epoca Fierului Timpurie, ceea ce i-a determinat pe unii cercetători să speculeze că locuri proeminente precum Somló ar fi fost centre de putere ale unei elite războinice, scrie LiveScience.
Ca urmare, Soós, colegii săi și voluntari au lansat o nouă campanie arheologică, folosind „sisteme extinse de detecție metalică și cercetare pedestră”, precum și tehnologia lidar (detectarea și măsurarea distanței cu laserul), pentru a cartografia topografia terenului.
Până în aprilie 2025, echipa a recuperat peste 900 de artefacte metalice, majoritatea provenind de pe un platou aflat în partea de sud-est a dealului. Acestea includ multe obiecte asociate prelucrării bronzului, sugerând că metalul era produs local.
Descoperirile sunt deosebit de importante deoarece oferă informații despre tranziția dintre Epoca Bronzului Târziu și începutul Epocii Fierului, o perioadă încă puțin înțeleasă.
Unul dintre depozitele descoperite, denumit „Tezaurul V”, oferă primele dovezi ale unor practici locale de depunere a metalelor (probabil cu scop ritualic sau simbolic) în această perioadă de tranziție. De asemenea, include obiecte metalice depozitate într-un vas ceramic — prima dovadă de acest fel în vestul Ungariei din finalul Epocii Bronzului.
Descoperirile de pe Somló se alătură altor dovezi care sugerează că oamenii care locuiau acolo între secolele XIII și VI î.Hr. trăiau probabil în societăți tribale sau de clan, conduse de lideri războinici.
„Noile descoperiri indică faptul că Somló ar fi putut fi un centru de putere pentru astfel de comunități, care practicau depunerea ritualică a tezaurelor metalice”, a declarat Soós.
Artefacte uimitoare, vechi de mii de ani, au fost găsite în vârful unei piramide
Fier meteoric, descoperit în artefacte din Epoca Fierului din Polonia
Muzeul care găzduiește cele mai multe artefacte și opere de artă furate
Un artefact extraordinar oferă indicii despre originea limbii basce