Cu două mii de ani înainte ca imperiul Inca să domine Anzii, o societate mai puțin cunoscută, sub numele de Fenomenul Chavín, împărtășea artă, arhitectură și materiale comune în întregul Peru modern.
Prin inovații agricole, meșteșuguri și comerț, Chavín a modelat o ordine socială emergentă și a pus bazele unei societăți ierarhizate în zonele înalte ale munților. Dar unul dintre cele mai puternice instrumente ale lor nu a fost agricultura — ci accesul la stări modificate de conștiință.
Aceasta este concluzia unui nou studiu care a descoperit cele mai vechi dovezi directe ale utilizării plantelor psihoactive în Anzii peruvieni. O echipă de arheologi de la Universitatea din Florida, Universitatea Stanford și instituții sud-americane a descoperit tuburi antice de prizat sculptate din oase goale în inima structurilor de piatră de la Chavín de Huántar, un sit ceremonial preistoric situat în munții Peru.
Studiul a fost publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
Prin analize chimice și microscopice ale tuburilor, cercetătorii au descoperit urme de nicotină provenind de la rude ale tutunului și reziduuri de semințe de vilca, o plantă halucinogenă înrudită cu DMT. Liderii societății, se pare, foloseau aceste substanțe nu doar pentru viziuni personale, ci pentru a-și consolida autoritatea.
Spre deosebire de utilizarea comunală a halucinogenelor, frecventă în alte culturi antice, ritualurile Chavín erau exclusive. Arheologii au descoperit tuburile în camere private din structuri masive, care găzduiau doar câțiva participanți, sporind misterul și controlul.
„Consumul de substanțe psihoactive nu era doar despre viziuni. Era parte dintr-un ritual strict controlat, probabil rezervat unui cerc restrâns, care întărea ierarhia socială”, a explicat dr. Daniel Contreras, arheolog antropolog la UF și coautor al studiului.
Aceste experiențe erau probabil profunde și chiar înfricoșătoare. Pentru cei care le trăiau, supranaturalul părea o forță de neînțeles și tocmai aceasta era ideea. Prin controlul accesului la aceste stări modificate, liderii Chavín au creat o ideologie puternică și și-au convins supușii că autoritatea lor era legată de puteri mistice și de ordinea naturală.
Contreras studiază situl de aproape 30 de ani ca parte a unei echipe conduse de dr. John Rick, profesor emerit la Universitatea Stanford. Echipa susține că aceste ceremonii au fost esențiale în formarea structurilor de clasă timpurii. Spre deosebire de alte societăți bazate pe muncă forțată, constructorii Chavín credeau în măreția monumentelor, convinși de aceste ritualuri imersive.
Ritualurile nu se limitau la substanțe psihedelice. Arheologii au descoperit și trompete din scoici și camere proiectate pentru a intensifica spectacole muzicale impresionante.
„Una dintre modalitățile prin care inegalitatea era justificată sau naturalizată era prin ideologie, prin crearea unor experiențe ceremoniale impresionante care îi făceau pe oameni să creadă că întreaga construcție socială era o idee bună”, a spus Contreras.
Descoperirile ajută la elucidarea unui mister vechi de un secol despre acest sit aflat la o altitudine de 3.000 m. De la primele săpături, Chavín a fost perceput ca un pod între societăți timpurii egalitare și imperiile dominate de elite puternice care au urmat, scrie Phys.org.
Accesul controlat la experiențe mistice explică această tranziție socială majoră, o concluzie posibilă doar după decenii de excavări intense și tehnologii arheologice moderne.
Un vechi urcior conține primele urme de halucinogene egiptene antice
Mayașii și-ar fi binecuvântat terenurile de sport cu ardei iute și plante halucinogene
Egiptenii antici sorbeau un lichid misterios ce conținea sânge uman și droguri halucinogene
Prima dovadă că europenii din Epoca Bronzului foloseau droguri halucinogene