Home » Știință » Stângaci sau dreptaci? Cât de mult contează atunci când suferi de o boală mintală

Stângaci sau dreptaci? Cât de mult contează atunci când suferi de o boală mintală

Stângaci sau dreptaci? Cât de mult contează atunci când suferi de o boală mintală
Publicat: 30.06.2018
Tratamentele pentru cele mai comune afecţiuni mintale ar putea fi ineficiente sau chiar dăunătoare în cazul unui procent de 50% din populaţie, conform unui nou model al distribuirii emoţiilor în creier.

Încă din 1970, sute de studii au sugerat că fiecare emisferă din creier găzduieşte anumite tipuri specifice de emoţii. Conform Science Daily, emoţiile asociate relaţionării cu lumea din jur, precum fericirea, mândria sau furia, se află în partea stângă a creierului, în timp ce emoţiile asociate cu evitarea, precum frica sau dezgustul, se află în partea dreaptă. 

Însă majoritatea studiilor au fost axate pe studierea dreptacilor. Un nou studiu sugerează că locul în care se află sistemul neuronal asociat emoţiilor al unei persoanei este determinat de mâna dominantă a persoanei. Fie că este vorba de stângaci, dreptaci sau ambibextri. 

Conform noii teorii, denumită „ipoteza sabiei şi a scutului”, modul în care realizăm anumite acţiuni determină organizarea emoţiilor în creier. Luptătorii îşi ţineau sabia în mâna dominantă în timpul acţiunilor de atac şi scutul în cealaltă mână, în acţiunile de evitare. Rezultatele studiului sugerează că distribuirea emoţiilor de apropiere în creier este influenţată de mâna dominantă a „sabiei”. În timp ce emoţiile asociate evitării se află în emisfera ce controlează mâna care nu este dominantă.

Studiul poate ajuta la modificarea unui tip de tratament pentru anxietate recalcitrantă şi depresie, denumit terapie neuronală.  Similar cu tehnicile utilizate în studiu, aprobate de către Food and Drug Administration din SUA, tratamentul implică stimulări electrice reduse sau stimulări magnetice în zona stângă a creierului, pentru stimularea emoţiilor asociate interacţiunilor. 

Studiul realizat de Daniel Casasanto, din cadrul Universităţii Cornell, sugerează că acest tip de tratament ar putea fi dăunător pentru persoanele stângace. „Dacă stângacii sunt supuşi aceluiaşi tratament, ar putea înrăutăţi situaţia”, a declarat Casasanto. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase