Home » Lumea digitală » Cum să îți folosești telefonul mobil sau computerul pentru hotspot Wi-Fi

Cum să îți folosești telefonul mobil sau computerul pentru hotspot Wi-Fi

Publicat: 05.03.2021
Cum să îți folosești telefonul mobil sau computerul pentru hotspot Wi-Fi
Sursa foto: Unsplash

Acasă este acolo unde te conectezi automat la Wi-Fi. Însă uneori pot avea loc evenimente pe care nu le poți controla, cum ar fi pene de curent sau furtuni puternice, iar astfel de probleme ne-ar putea împiedica să ne conectăm la restul lumii.

În astfel de cazuri, dacă funcția de refresh funcționează pe pagina ta de Instagram, atunci poți crea un hotspot pentru a împărți date mobile cu alte dispozitive. Nu vei putea să folosești Netflix, să te relaxezi cu jocuri video sau să faci livestream pe Facebook. Însă, acel hotspot te va ajuta să rămâi informat, să ceri ajutor dacă ai nevoie și să îți menții calmul.

Ține totuși minte că datele pe care le împarți provin din planul lor de date mobile. Imediat ce folosești toți acei gigabyți prețioși, vei fi rupt complet de restul lumii sau vei avea o viteză de browsing similare unui melc, care permite doar funcții de bază, precum mesagerie, e-mailuri și încărcarea paginilor web simple.

Un nume pentru hotspot

Ar putea părea evident, însă dacă îi dai o denumire rețelei tale va fi mai ușor pentru alte dispozitive să o găsească și să se conecteze. În cazul dispozitivelor Android, vei putea face asta prin intermediul opțiunilor de Hotspot & tethering. Dacă folosești un iPhone sau iPad, noua ta rețea va avea aceeași denumire ca dispozitivul, însă o poți schimba din Setări – General – Despre (Settings, General, și About).

O parolă bună pentru hotspot

Probabil știi deja, însă vei avea nevoie de o parolă puternică pentru că trebuie să își protejezi hotspot-ul cât mai bine. De asemenea, probabil că ai mai auzit că nu trebuie să repeți parole dacă vrei să îți protejezi datele mobile. Nu este o greșeală majoră dacă alegi să ignori acest sfat, însă o parolă nouă și puternică este destul de importantă, scrie PopSci.

Ai grijă de baterie

Tethering sau partajarea conexiunii la internet cu alte dispozitive necesită foarte multă energie. Dacă îți folosești telefonul pentru hotspot, nu te aștepta să reziste la fel de mult ca de obicei. Pentru a economisi cât mai mult din baterie, asigură-te că ai un încărcător la îndemână mereu.

Cum îți folosești telefonul mobil pentru hotspot Wi-Fi

Indiferent de sistemul de operare, Androit sau iOS, este destul de ușor să îți împarți datele prețioase cu prieteni sau alte dispozitive.

Pe Android

Dacă telefonul sau tableta ta folosește sistemul de operare al Google, activează un hotspot prin Setări, apoi Network & internet și Hotspot & tethering. Acolo vei găsi opțiuni pentru activarea unui hotspot Wi-Fi sau să partajezi telefonul inteligent cu alt dispozitiv prin Bluetooth, o conexiune USB, sau cablu de ethernet. Aceste ultime două opțiuni sunt disponibile doar dacă telefonul tău detectează un cablu atașat de acesta.

Imediat ce activezi opțiunea, până la 10 oameni se vor putea conecta dacă introduc parola ta sau scanează un cod QR unic. De asemenea, ai opțiunea de a opri hotspotul automat atunci când nu mai sunt dispozitive conectate. Astfel, hotspotul nu va rula din greșeală ore sau chiar zile întregi.

Pe iOS și iPad OS

Pe telefoanele iPhone sau pe iPad, activarea unui hotspot este cât se poate de simplă. Activează hotspot prin Setări, Cellular și apoi Hotspot Personal, iar apoi activează și opțiunea Allow Others pentru a se alătura conexiunii tale. Tot de aici poți seta și o parolă.

Dacă ai o versiune mai veche de iOS, telefonul tău va înceta automat conexiunea hotspot atunci când dispozitivul partajat se blochează automat. Versiunile mai noi, începând cu iOS 13, nu fac același lucru. O altă precizare este că nu există un număr anume de dispozitive care se pot conecta la iPhone sau iPad în același timp. Limita depinde de modelul dispozitivului tău.

Cum îți folosești computerul pentru hotspot Wi-Fi

Dacă ai un computer Mac sau o versiune actualizată de Windows 10 PC, vei avea funcții incorporate pentru partajarea datelor. Cu toate acestea, dacă ai o versiune mai veche a sistemului de operare Microsoft, situația este ceva mai complicată.

Pe Windows

Acest sistem de operare a avut prima opțiune de hotspot în 2016, odată cu lansarea actualizării aniversare a Windows 10 (versiunea 1607). Dacă ai această ediție sau una mai nouă, poți partaja conexiunea la internet a computerului tău prin Setări, Network & Internet, și apoi selectând Mobile hotspot.

Pe Mac

Apple are de mult timp opțiuni pentru hotspot, așa că nu va trebui să ții cont de versiunea ta de macOS. Ca să o activezi trebuie să accesezi System Preferences, apoi Sharing și Internet Sharing. De aici, poți edita numele computerului astfel încât alte dispozitive să îl găsească mai ușor.

De asemenea, poți alege ce conexiune să partajezi și ce protocol să folosești. Singurul dezavantaj este că acestea nu pot fi la fel. Spre exemplu, dacă ești conectat la internet prin Wi-Fi, vei putea să partajezi conexiunea doar prin Bluetooth, USB, Thunderbolt, sau Firewire, în funcție de ce este disponibil pentru dispozitivul tău.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Elon Musk începe testarea internetului prin Starlink

Un bărbat şi-a lăsat vecinii fără internet, zi de zi, la aceeași oră, timp de 18 luni. Cum a fost posibil

Cum să îţi măreşti viteza internetului acum că suntem în izolare?

Ar trebui să fie internetul un drept al omului? Un etician este de părere că da

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase