Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cine a ridicat primul zmeu?

Cine a ridicat primul zmeu?

Cine a ridicat primul zmeu?
Publicat: 16.08.2015
Înaintea inventării avioanelor, zmeele erau folosite şi în scopuri militare. Un zmeu, de exemplu, avea 11 metri lungime şi putea să ridice un om la 30 de metri in aer.

Istoria zmeului este aşa de lungă încât nimeni nu ştie cu exactitate cine l-a inventat. Unii spun că un grec pe nume Archytas, care a trăit undeva în secolul 4 I.Hr, a fost primul care l-a inventat, dar zmeele pluteau în ţările orientale cu mult înainte.

În China, zmeul a fost întotdeauna un element important la festivităţi. În ziua nouă din luna nouă este o mare celebrare numită „The Feast of High Flight”. Cerul este brăzdat de o multitudine de zmee de toate formele şi mărimile. Multe dintre zmee au formă unui peste, broaşte şi păsări. Acesta nu este un festival doar pentru copii, ci şi adulţii participă la jocuri, ei având chiar lupte de zmee, unde vârful unui zmeu are sticlă tăioasă şi este folosită pentru a tăia adversarului coardă celuilalt.

În ţările Vestice, zmeul a fost folosit pentru treburi mai serioase. În 1752 Benjamin Franklin a ridicat un zmeu de mătase într-o furtună şi l-a folosit pentru a dovedi că fulgerul şi electricitatea sunt acelaşi lucru. Chiar şi înainte de Franklin, oamenii au ridicat zmee cu termometre pentru a învaţă despre temperatură din nori. La sfârşitul secolului 19 zmeele erau ridicate le ordinea zilei pentru a măsură starea vremii. Ele erau echipate cu aparate de măsurat temperatură, viteza vântului şi umiditatea din aer. Unele dintre ele erau ridicate aproape de 4 mile. Pentru a putea atinge înălţimea asta, erau folosite mai multe zmee, ataşate unul de celălalăt. Sforile zmeului erau făcute din corzi de pian care erau atât de uşoare încât un kilometru de coardă de pian cântarea doar 7 kg, dar erau suficient de rezistente încât să ridice 110 kilograme fără să se rupă.

Înaintea inventării avioanelor, zmeele erau folosite şi în scopuri militare. Un zmeu, de exemplu, avea 11 metri lungime şi putea să ridice un om la 30 de metri in aer.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase